Ob udeležbi 5.000 pevcev, plesalcev, akrobatov in športnikov, so se na stadionu BC Place v Vancouverju v soboto, 12.3., pred okoli 60.000 gledalcev, svečano odprle X. zimske Paraolimpijske igre. Odprla jih je generalna guvernerka Kanade, gospa Michaelle Jean, v prisotnosti številnih uglednih gostov, med njimi tudi predsednika Mednarodnega Olimpijskega Komiteja, gospoda Jacques Roggea.

Na letošnjih zimskih igrah bo sodelovalo  507 športnic in športnikov iz 44 držav sveta. Razdeljeno bo 64 kompletov medalj v šestih športih in sicer v vseh disciplinah alpskega smučanja, biatlonu, teku na smučeh, curling in sedečem hokeju.

Slovenijo bo, kot njen edini predstavnik, v obeh tehničnih disciplinah alpskega smučanja, slalom in veleslalomu, zastopal Gal Jakič.

Organizatorjem že od prihoda udeleženk in udeležencev  na največje športno tekmovanje invalidov, kvari načrte muhasto vreme v Whistlerju. Tako so se odločili prestaviti  slalom in veleslalom že na ta konec vikenda in začetek naslednjega tedna, zavoljo nezmožnosti izpeljave hitrih discipline, predvsem smuka, katerega največji sovražnik je megla. Tako bo Gal Jakič svoj paraolimpijski ognjeni slalomski krst imel že to nedeljo, 14.3. ob 9.uri po lokalnem času – 17.uri po slovenskem, ter veleslalomski v torek, 16.3., prav tako ob istem času.

Print Friendly, PDF & Email