(Ljubljana, 7. april 2011) Včeraj popoldan so na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu RS – Soča (URI-Soča) potekale 19. bolnišnične olimpijske igre. Na športnem dogodku, ki ga že tradicionalno organizirata OŠ Ledina Bolnišnična šola ter Društvo za kakovostno rehabilitacijo otrok iz Slovenije (KROS), je sodelovalo kar 32 otrok in mladostnikov, ki imajo zaradi bolezni ali poškodb težave na področju gibanja.

Mladi olimpijci so se v okviru tekmovanja pomerili v treh disciplinah, in sicer tobogan bowlingu, pikadu ter štafetnih igrah za kolesa in vozičke. Vse igre so bile dodatno prilagojene sposobnostim posameznih tekmovalcev, tako da so imeli vsi enake možnosti. Sodelujoči so za svoj trud prejeli priznanja in nagrade, najboljšim pa so bile podeljene tudi medalje.

 

»V okviru bolnišničnih olimpijskih iger, ki potekajo v tednu od 4. aprila do 8. aprila še na Pediatrični kliniki v Ljubljani, bo letos tekmovalo skupaj kar 130 otrok iz vse Slovenije.« je ob tej priložnosti igre komentirala organizatorka dogodka na URI-Soča in učiteljica na OŠ Ledina Bolnišnični šoli, Tanja Babnik, ter dodala: »Da je takšno tekmovanje za otroke in mladostnike pomembna izkušnja na področju gibanja, saj kriteriji pravil iger upoštevajo posebnosti vsakega posameznega tekmovalca. Prilagojene športe dejavnosti v Bolnišnični šoli predstavljajo prijetno športno doživetje in razvijajo pozitivno samopodobo. To kaže tudi dejstvo, da število tekmovalcev na URI-Soča iz leta v leto narašča, saj se v bolnišnične olimpijske igre vključujejo vedno novi olimpijci. Veliko udeležencev z veseljem sodeluje celo potem, ko so rehabilitacijo na URI-Soča že zaključili. «

Pred začetkom tekmovalnega dela bolnišničnih olimpijskih iger so mladi športniki, v skladu s protokoli, zapeli tudi bolnišnično olimpijsko himno ter opravili zaprisego v olimpijskem duhu »važno je sodelovati ne zmagati«. Med tekmovanjem so olimpijce, ob njihovih družinah, terapevtih in prijateljih, vzpodbujali tudi znani športniki, in sicer Vesna Fabjan (smučarska tekačica), Rok Flander (deskar na snegu), Jakov Fak (biatlonec), Gal Jakič (paraolimpijski alpski smučar) in Uroš Velepec (glavni trener biatloncev), Matej Brajkovič (najboljši slovenski igralec biljarda med paraplegiki). Poleg športnih zvezdnikov so se dogodka udeležili še drugi pomembni gostje, kot so podžupan MO Ljubljana Jani Möderndorfer, predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije, Ministrstva za šolstvo in šport, Paraolimpijskega komiteja Slovenije ter mnogi drugi. Že peto leto zapored je bolnišnične igre vodila moderatorka in novinarka Anja Hlača Ferjančič, dogodka pa se je udeležil tudi priznan slovenski popotnik in fotograf Arne Hodalič, ki tudi sicer veliko sodeluje pri dobrodelnih projektih Bolnišnične šole OŠ Ledina, društva KROS in URI-Soča.

Generalni direktor URI-Soča, mag. Robert Cugelj, je ob tej priložnosti še dodal: »Šport ima v življenju vseh ljudi velik pomen, še zlasti pa v okviru morebitne rehabilitacije, saj razvijanje gibalne sposobnosti organizma, privzgaja vztrajnost in tekmovalnost, vpliva na socializacijo, hkrati pa predstavlja tudi zabavo. Z dogodki kot so bolnišnične olimpijske igre želimo na URI-Soča to zavedanje prenesti še v širše okolje, hkrati pa je njihov namen tudi ta, da naše najmlajše varovance osrečimo in jim vsaj za en dan v letu spremenimo v prave »olimpijske zmagovalce«, kar je zagotovo prijetno darilo po vsem, kar so prestali.«

Pri realizaciji letošnjih bolnišničnih olimpijskih iger so sodelovali OŠ Ledina, OŠ Ledina Bolnišnična šola, društvo KROS (Društvo za kakovostno rehabilitacijo otrok Slovenije), URI-Soča, Fakulteta za šport, Olimpijski komite Slovenije, Paraolimpijski komite Slovenije, SKB banka, Studio Anima, Tiskarna DTP, Pekarna Grosuplje in Studio Balant.

Sporočilo za javnost, URI–Soča

Print Friendly, PDF & Email