Mojca Tomažin in Dejan Fabčič, edina slovenska posadka med invalidi na SP na Bledu s finalom zaključila svoje nastope. V konkurenci 12-ih čolnov, med katerimi so bili vsi trije nosilci medalj z lanskega SP na Novi Zelandiji ter trije finalisti POI v Pekingu leta 2008, sta sicer osvojila zadnje, 12. mesto, vendar kljub vsemu pokazala dobro predstavo. Posebej še v polfinalu, kjer sta dosegla tudi osebni rekord, ki pa ga v zadnjem nastopu nista uspela izboljšati.

Finalni nastop sta pričela zelo dobro, nato ju je nekje v sredini proge malo »zmanjkalo« in več od doseženega nista bila sposobna. Če vemo, da sta v prirejenem čolnu veslala le dober mesec in da sta gladino Blejskega jezera preizkusila šele prejšnji torek, potem lahko upravičeno z optimizmom gledata v prihodnost.

»Zelo sem zadovoljen z nastopi Mojce in Dejana, ki sta na zemljevid slovenskega športa invalidov dodala nov, zgodovinski mejnik. Res smo za finalni nastop nekoliko dopolnili opremo za Mojco, vendar po treh treningih ni bilo pričakovati bistvenih izboljšav.  V bodoče bo potrebno prav na izpopolnitvi opreme, predvsem krajših vesel, narediti več in prepričan sem, da Mojca in Dejan niti slučajno nista rekla zadnje besede«, je bil ob koncu njunih nastopov optimističen glavni trener slovenske reprezentance za invalide dr. Vladimir Meglič. Njegovemu mnenju se je pridružila tudi pomočnica Jana Čander, prav tako pa podpredsednik ZŠIS-POK in predsednik Komisije za tekmovalni šport Jože Okoren, ki je skupaj s soprogo Marijo prišel bodrit naša dva tekmovalca na zadnjem nastopu tega SP.

»Dokazala sva, da vložen trud tako naju kot vseh, ki so nama stali ob strani, ni bil zaman. Vsem skupaj in vsakemu posebej se iskreno zahvaljujeva. Prepričana sva, da ob dobrem strokovnem delu in ostali podpori tudi Slovenija lahko v bodoče računa na veslaški paraolimpijski nastop«, sta po koncu nastopov na domačem SP povedala naša junaka, ki sta se še posebej razveselila čestitke in drobne pozornosti v obliki bona za eno nočitev z zajtrkom v hotelu Triglav na Bledu, kjer so v času SP bivale slovenske veslaške posadke rednega programa, ne pa tudi Mojca in Dejan kot ena od šestih slovenskih posadk.

Prvih 8 posadk v posamezni kategoriji si je priborilo vstopnice za nastop na POI 2012 v Londonu.  Dve mesti si bo mogoče priboriti na regati v Beogradu, ki bo v začetku maja prihodnjega leta in katere se bosta udeležila tudi Mojca in Dejan. Dve posadki pa bosta prejeli posebno povabilo Mednarodne veslaške federacije FISE. Morda katera od njih v mešanem dvojnem dvojcu »priroma« tudi v Slovenijo.

{boncko}/110903_bledkonec/{/boncko}
Foto: Stephan Mai

Print Friendly, PDF & Email