Slovenija : Japonska 95 : 30 (30:10, 14:6, 20:9, 31:5)

Po vseh peripetijah, ki so se dogajali na svetovnem prvenstvu, je slovenska košarkarska reprezentanca gluhih nestrpno dočakala prvo tekmo. V svoji tekmovalni skupini je pričela tekmo z Japonsko.
Slovenska reprezentanca je tekmo začela s prvo peterko: Damjan Šebjan, Miha Jakofčič, Matic Makuc, Simon Grošelj in Peter Rankovič. Prvo četrtino so igrali sistem eden na enega, ki je proti nižjim Japoncem ob koncu prve četrtine prinesel rezultat 30 : 10. V drugi četrtini pa so Japonci spremenili taktiko, da so skušali z hitrimi prodori in protinapadi zmanjšati razliko, vendar ne dovolj, tako je Slovenija mirno šla na odmor z rezultatom 44 : 16.

V tretji četrtini se je trener Izidor Križan odločil, da bo v igro Japoncev vnesel nemir tako, da je občasno postavljal consko obrambo 2-3. To je Slovencem obrestovalo, ker so tako ustavili hitre akcije Japoncev. Ves drugi polčas z obema četrtinama so držali kontrolo nad Japonci in imeli ves čas dovolj veliko razliko v rezultatu, da je lahko trener Križan poslal v igro mlade košarkarje, ki so na tem prvenstvu tako prvič zaigrali v dresu Slovenske reprezentance. Tretjo četrtino so tako naši fantje končali z rezultatom 64:25. V zadnji četrtini pa je Slovenija rutinirano vodila igro in zmagala z izidom 95:30.

{boncko}/110918_SP_Palermo_Japonska/{/boncko}

 

 

Na zadnji tekmi z Japonci, ki so jo naši košarkarji odigrali na letnih olimpijskih igrah v Tajpeju leta 2009, jim je Miha Jakofčič »nasul« 49 točk, na današnji tekmi pa je prispeval odličnih 33 točk in obenem dal več priložnosti drugim soigralcem. Debitant v reprezentančnem dresu Blaž Urh se je dobro izkazal v obrambi, vendar si je v borbi za odbito žogo zvil gleženj in odšepal z igrišča. Drugi debitant Robert Vlah je povzročal japonskemu trenerju sive lase, ker je s trdo obrambo onemogočal najboljšemu japonskemu igralcu Akitu Nakayami prodore pod koš.

Posebnost te tekme je bilo veliko število skokov slovenske reprezentance gluhih, namreč  imeli smo kar 32 skokov v napadu in 26 skokov obrambi. Tekmo so sodili sodniki Gintaras Vitkaus iz Litve, Aleksej Davidov iz Rusije in Fabio Scarpa, gluhi sodnik iz Italije.
Slovenija: Jakofčič 33, Potočnik-Hoenigsman 4, Orešnik 14, Makuc 20, Javornik 4, Fabijan 4, Grošelj 10, Rankovič 6
V ponedeljek, 19. septembra ob 12. uri čaka Slovenijo tekma proti Turčiji

Ostali rezultati:

Moški:
Ukrajina:Tajvan 82 : 59
Izrael : Kanada 109 : 48
Italija : Rusija 79 : 72
Ženske:
Rusija : Litva 34 : 87
Ukrajina : Grčija 40 : 50

Potek svetovnega prvenstva gluhih v košarki Palermo 2011 lahko spremljate na: www.palermo2011.org

Print Friendly, PDF & Email