Slovenska košarkarska reprezentanca gluhih je izgubila četrtfinalno tekmo proti Venezueli, prvaku panameriške celine z rezultatom 53:88. Strelci za Slovenijo: Jakofčič 25, Urh 2, Orešnik 16, Fabijan 2, Rankovič 6 in Makuc 2.

Slovenci so začeli tekmo v postavi: Šebjan, Jakofčič, Orešnik, Makuc in Rankovič. Taktika slovenske ekipe je bila posvečena blokiranju hitrega venezuelskega organizatorja Pacheca Carlosa (št. 4) in nepredvidljivega centra Luisa Romera (št. 11). V prvi četrtini tekme je bila slovenska reprezentanca enakovreden nasprotnik Venezueli. Toda v drugi polovici četrtine je prišlo na slovenski strani do serije zgrešenih metov in izgubljenih žog. Druga četrtina se je začela z rezultatom 21:12 za Venezuelo. Igra je bila v znamenju čvrste slovenske obrambe, vendar šepali smo v prodorih. Na srečo je reprezentanca Venezuele imela podobne težave. Toda težavam navkljub so dobili igro v skokih. Kapetan reprezentance Slovencev in organizator igre Šebjan je prehitro nabral 3 osebne napake, zato je bil trener Križan prisiljen v njegovo zamenjavo z mlajšim Javornikom. Na odmor sta ekipi odšli z rezultatom 36:22 za reprezentanco Venezuele.

{boncko}/110922_SP_Palermo2/{/boncko}

Tretja in četrta četrtina je bila hitra, na trenutke tudi zelo ostra igra. V tem času je Rankovič prislužil dve namerni napaki in bil izključen s tekme. Center Jakofčič je zato moral prevzeti glavno breme pod košem, kjer sta mu velike preglavice povzročala nasprotnikov center Romero in krilo Roger Crespo (št. 13). Romero kljub večji teži še vedno izredno gibčen in met z razdalje mu ni povzročal težav. Crespo pa je dobival dvoboje pod košem. Tretja četrtina se je končala v korist Venezuele z 59:37. V zadnji četrtini je trener Križan spremenil taktiko in poskušal z menjavami zaustaviti hitre akcije Venezuele.

Prva peterka si je nabrala veliko osebnih napak, zato je trener v igro je poslal mlade igralce Urha, Fabijana, Vlaha in Javornika. Kljub svoji rosni mladosti in pomanjkanju izkušenj z velikih tekmovanj so se srčno borili in se borili za vsako žogo. Predvsem pa je potrebno pohvaliti Urha, ki je med prodorom dosegel svoj prvi koš na velikih tekmovanjih. Jakofčič je sredi te četrtine dobil peto osebno napako, in tako je Slovenija ostala brez centra. Igra se je zato nadaljevala preko organizatorja Javornika. Končni rezultat tekme je bil rezultat 88:53 za Venezuelo.

Izjava trenerja:
“Pohvalil bi ekipo za borbenost, katero so danes pokazali. Pohvala gre predvsem mladim in neizkušenim igralcem, kateri so garali v obrambi in kljub neizkušenosti pokazali, da se ne smemo bati za prihodnost slovenske košarke gluhih. Končni rezultat ne kaže prave slike. Po statističnih podatkih smo bili skoraj v vseh elementih boljši nasprotnik, samo pri izgubljenih žogah smo bili slabši. Izgubljene žoge so tudi botrovale, da smo tekmo na koncu izgubili z tako razliko, saj smo imeli kar 38 izgubljenih žog, kar si pa proti tako dobri ekipi nikakor ne smemo dovoliti. Izgubljene žoge so bile posledica zelo agresivnega pressing obrambe čez celo igrišče in so naše mlade upe popolnoma zmedle. Sedaj nas čaka zopet težka tekma, saj igramo proti domačinom Italijanom, ki so danes izgubili tekmo proti Ukrajini. Moram pohvaliti tudi našega fizioterapevta Mateja Kovača, saj ima ogromno dela. Mislim, da ko se je priključil k naši ekipi ni pričakoval toliko dela, saj pravi da je huje kot v bolnici. Ampak mi gremo naprej in se bomo še naprej srčno borili.”

Statistiko tekem Slovenija :Venezuela lahko vidite na: http://www.basketfollia.it/PALERMO2011M/div.asp?numerodigara=94623

Danes, 22.09.2011, Slovenija igra proti Italiji ob 14. uri, v dvorani Bagheria v istoimenskem kraju.

Print Friendly, PDF & Email