22.09.2011

V Bagherii na predzadnji tekmi na svetovnem prvenstvu gluhih v košarki, kjer so se odigravale tekme za 5. do 8. mesto, je Slovenija nesrečno izgubila proti Italiji pri rezultatu 43:75. Z Italijo je Slovenija odigrala zadnjo tekmo leta 2002, ko jo je premagala na svetovnem prvenstvu gluhih v košarki v Atenah.
Za današnjo tekmo proti Italiji se je trener odločil, da ne bo postavil standardne peterke, temveč bo na začetku na klopi pustil centra Rankoviča. Nasproti italijanske falange so stali: Damjan Šebjan, kapetan in organizator, krila Jan Orešnik in Matic Makuc, branilec Klemen Javornik in center Miha Jakofčič. V prvi četrtini so igrali sistem mož na moža. Italijani so povedli z 4:1 z dvema košema centra Bartolija. Nadaljnjih pet minut je prevladovala italijanska obramba, zato našim fantom nikakor ni uspelo zadeti koša, medtem ko sta Di Marzio in Pozzoli pripeljala Italijane do vodstva z 10:1. Z metom za dve točki in prostim metom Orešnika se je Slovencem igra odprla. Jakofčiču sta uspela dva prodora z košem. Slovenska obramba je bila na trenutke agresivna, zato je tudi italijanski trener Rosciglione protestiral pri sodnikih, vendar neuspešno zaradi poškodb Carolija in Pozzolija, ki sta jo simulirala. Nato je sledila serija zgrešenih metov naših fantov. Italijani so odšli na enominutni odmor med četrtinama z rezultatom 20:15.

{boncko}/110923_SP_Palermo_Italija/{/boncko}

 

V drugi četrtini je trener Križan izbral taktiko s consko obrambo 2-1-2, ki je prispevala k zmanjšanju razlike na 4 točke v prvih minutah te četrtine. Vendar sta v nadaljevanju Caroli in Pignataro s trojko in meti za dve točki zopet naredila večjo razliko. Rankovič je vstopil v igro in s skoki pod domačim košem skušal razbiti napade italijanske falange. Na drugi strani pa je Graziosi s skoki lovil odbite žoge slovenske reprezentance in jih podajal v protinapad. Razlika je bila dalj časa pri šestih točkah za Italijo. Ko je Orešnik izgubil žogo, zgrešil met za dve točki in nato še Jakofčič zgreši trojko, je bil rezultat ob odmoru 27:36 za Italijo.
Tretja četrtina se je tudi nadaljevala s consko obrambo, enako kot v drugi četrtini. V napadu proti italijanski obrambi je bila serija neuspešnih metov za tri točke, zato je trener Križan zamenjal Makuca in Grošlja z Orešnikom in Javornikom. V napadih sta Rankovič in Makuc prehitro nabrala osebne napake in ob odmoru med tretjo in zadnjo četrtino sta imela vsak po štiri osebne napake. Zaradi teh osebnih napak so Italijani dobili šest točk pri osmih prostih metih. V zadnjem delu tretje četrtine je bila premoč na strani Slovenije, z dvema trojkama Jakofčiča je bilo zopet vzpostavljeno ravnovesje, ki je končalo četrtino pri vmesnem rezultatu 15:15, kar je pomenilo 42:51 za Italijo.

 

Z začetkom zadnje četrtine pa se je začel italijanski ples. Slovenci so izgubili nadzor nad potekom igre, falanga je bila uspešna v skokih za odbitimi žogami v napadu im obrambi. Orešniku so dali banano pod košem, Makuca so odrinili na črto za met trojke, Jakofčiča so odrezali od drugih soigralcev. Javornik je izvedel prodore z desne strani, a brez uspeha. Rankovič je naredil peto osebno napako. Iuculano in Caroli sta imela dobro bero uspešnih metov za dve točki. Tri minute pred koncem tekme je trener Križan hotel razbiti ofenzivo italijanskih falangistov z menjavo igralcev. V igro je poslal Urha, Vlaha in Potočnika-Hoenigsmana. Vendar to ni zaustavilo naleta Italijanov. Italijani so celo četrtino suvereno nadzorovali in dobili od Slovencev eno samo točko, medtem ko so naši reprezentanci nasuli 24 točk. Tekma se je končala z zmago Italije in sicer 75:43.

Strelci: Jakofčič 18, Orešnik 5, Makuc 12, Javornik 6 in Rankovič 2.

Zadnjo tekmo na SP gluhih v košarki Palermo 2011 bo Slovenija odigrala danes (petek, 23. septembra) ob 9. uri v dvorani Pallazzeto della Sport Marzio Tricolo v Cefaluju, ko bo igrala za 7. in 8. mesto proti Turčiji, ki je izgubila proti Izraelu (107:99).

Statistika tekme Slovenija : Italija je na voljo na spodnji povezavi:
http://www.basketfollia.it/PALERMO2011M/div.asp?numerodigara=94627

Izjava trenerja po tekmi:
Nikakor se ne moremo pobrati po porazu v četrtfinalu. Pozna se nam, da imamo kratko klop in veliko poškodb. Ne iščemo izgovorov za poraze ampak realnost je, da več kot to ne moremo storiti.

Print Friendly, PDF & Email