23.09.2011
V boju za sedmo in osmo mesto na svetovnem prvenstvu gluhih v košarki Palermo 2011 sta se pomerili Slovenija, poražena ekipa v tekmi z Italijo, in Turčija, ki je sinoči izgubila proti Izraelu. Ta tekma je bila bolj psihološko kot prestižno pomembna za Slovenijo, da se Turkom oddolži za boleči poraz.
Prva četrtina je bila spodbudna, organizator igre Šebjan je dobro začel akcije, pod košem je prostor obvladoval center Jakofčič. Slovenija je turške igralce v napadu ovirala z obrambo 2-1-2. Turki so bili nervozni, ker so jim v njihovem napadu Slovenci odvzemali žoge. V obrambi so Slovenci dobivali zračne dvoboje, sa j so imeli 8 skokov. Proti koncu te četrtine se je poškodoval turški krilni center Kaya (št.12) in je igro zapustil. Turki so rezultat reševali z meti za tri točke. Prva četrtina se je končala z 19:18 za Slovenijo.

{gallery}slike/110923_Palermo_8mesto{/gallery}

 

Druga četrtina je bila v znamenju zračnih dvobojev obrambe obeh strani. Centra Jakofčič in Rankovič ter branilec Šebjan (kljub svojim 175 cm telesne višine) so uspešno skakali in lovili žoge. Skupaj so imeli 12 skokov. Slovenska obramba se je gibala v sistemu 2-3, in Turke odrivala na črto na tri točke. Vendar to jim ni preprečevalo, da ne bi zadevali z razdalje. Obe ekipi sta izmenično menjavali vodstvo. Na odmor sta odšli pri rezultatu 35:37 za Turke.
Trener Križan je v tretji četrtini prestavil obrambo na 3-2, da je imela Slovenija bolj široko pokrivanje turških igralcev pred raketo. Turki so izvedli nekaj uspešnih prodorov pod koš, Jakofčič in Orešnik sta uspešno zaključila štiri protinapade z polaganjem na koš. Rankovič je razbijal turške prodore pod koš z blokado in s tremi ukradenimi žogami. Makucu je padla strelska zbranost in trikrat zgrešil koš iz ugodnega položaja. Zopet so turška krila s trojkami popravljali rezultat in zmanjšali razliko na dve točki. Ob koncu tretje četrtine so Slovenci vodili pri 54:52.

Celo zadnjo četrto četrtino razen minuto in 40 sekund pred koncem so Slovenci ves čas prevladovali na celem igrišču. Orešnik je s svojimi prodori po koš in polaganji na koš vnašal zmedo v turški obrambi. Vodstvo Slovenije se je spreminjalo od dveh do šest točk, vse dokler ni v zadnjih dveh minutah popustila zbranost slovesnkih košarkarjev. Žoge jim nikakor niso hotele pasti v koš, delale se se nepotrebne osebne napake. Turki so to izkoristili in z dvema uspešnima protinapada ter z metom z razdalje v zadnji sekundi izenačili rezultat na 66:66.

V petminutnem podaljšku je bila igra pod kontrolo Turkov, ki so zapirali prostor pod košem. Slovenskim fantom niso uspevali prodori, in so poskušali prevzeti kontrolo z meti z razdalje. Pri rezultatu 72:75 v času 30 sekund pred koncem podaljška je Jakofčič skušal s metom za tri točke izsiliti nov podaljšek. A Turki so odbito žogo hitro prenesli v protinapad in tekmo zaključili z zmago. Turčija je torej zmagala po enakovredni igri obeh ekip z rezultatom 72:77.

S to tekmo je Slovenija zaključila tekmovanje na svetovnem prvenstvu gluhih v košarki Palermo 2011 in se uvrstila na 8. mesto.

Strelci za Slovenijo: Šebjan 3, Jakofčič 27, Orešnik 18, Makuc 14, Javornik 4 in Rankovič 6.

Statistika tekme: http://www.basketfollia.it/PALERMO2011M/div.asp?numerodigara=94632

Izjava trenerja po tekmi:
Danes je Slovenija pokazala popolnoma drugačen obraz. Igra je bila dobra tako v napadu kakor tudi v obrambi. Nasprotnika smo zmedli z kombinacijami različnih obramb tako, da niso vedeli kaj jih čaka, ko bodo šli v napad. Moram pohvaliti celo ekipo, saj bi s tako igro lahko posegli tudi kako mesto višje. Končna ocena naših nastopov je pozitivna kljub slabši uvrstitvi, saj smo na tekmovanju ponudili veliko priložnosti mladim igralcem. Danes moram posebaj pohvaliti Orešnik Jana, saj je sigurno odigral svojo najboljšo tekmo do sedaj za reprezentanco. Sedaj po svetovnem prvenstvu nas čaka čas rehabilitacije in potem se začnemo pripravljati za Evropsko prevenstvo leta 2012 v Konyi v Turčiji, katero je pomembno, saj se prvih pet ekip avtomatično uvrsti na Letne olimpijske igre gluhih. Drugo leto računamo tudi na pomoč našega najboljšega igralca Miha Zupana in z njim se bo Slovenija sigurno borila za višja mesto kot na tem svetovnem prvenstvu.

Več o poteku svetovnega prvenstva Palermo 2011: http://www.palermo2011.org/en/results/results.html

Print Friendly, PDF & Email