Dunaj, 20. oktobra (STA/APA) – Avstrijski alpski smučar Matthias Lanzinger, ki so mu po hudem padcu na superveleslalomu v Lillehammerju pred tremi leti in pol amputirali levo nogo, si želi v prihodnosti nastopiti na paraolimpijskih igrah. Po koncu kariere se je Lanziger sicer prenehal aktivno ukvarjati s športom, a si je zdaj premislil.

Lanzinger se je poškodoval marca 2008, norveški prireditelji pa niso ustrezno poskrbeli za oskrbo hude poškodbe noge. Kljub temu, da je imel odprt zlom golenice in stegnenice, so ga v dolino spustili z akijem, nato pa je moral še predolgo čakati na prevoz v bolnišnico. Med drugim Norvežani niso imeli ustreznega helikopterja, tako da so nazadnje za prevoz zasilno preuredili kar turističnega. Vse to je bilo usodno za Lanzingerjevo nogo, saj so mu jo morali dva dni po nesreči zaradi slabe prekrvavitve amputirati. Pred letom dni je Lanzinger na sodišču dobil tudi tožbo proti prirediteljem, ki so mu morali zaradi malomarnega zdravljenja plačati odškodnino.

Po prisilnem koncu kariere se je posvetil študiju, sodeloval pa je tudi z avstrijskimi mediji kot strokovni sodelavec. Zdaj si želi spet smučati.
“Spet sem poslušal svoje srce. Rad bi spet tekmovalno smučal,” je dejal 30-letni smučar in dodal, da se zaveda, kako težko bo na začetku: “Vem, da bom začel na dnu, a zelo rad bi bil spet na startu tekme.” Lanziger bo novo kariero začel novembra na dvoranskih tekmah v nizozemskem Landsgraafuu, njegov dolgoročni cilj pa so paraolimpijske igre v Sočiju 2014.

(konec)tb/tb
STA065 2011-10-20/10:55
201055 OCT 2011

Print Friendly, PDF & Email