Prireditev Invalid – športnik leta 2011 je potekala v Športni dvorani v Kočevju v četrtek, 8.12.2011, ob 16.30 uri pod pokroviteljstvom Občine Kočevje.

Priznanja Zveze za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskega komiteja so prejeli naslednji športniki in trenerji:

{gallery}slike/111209_Sportnik_leta_KOcevje{/gallery}

Foto: Franci Škrbina in Primož Jeralič

 

BRONASTI ZNAK:

ANDREJA DOLINAR za osvojeni bronasti medalji na evropskem prvenstvu v namiznem tenisu v posamezni in ekipni konkurenci
MATEJA PINTAR za osvojeni bronasti medalji na evropskem prvenstvu v namiznem tenisu v posamezni in ekipni konkurenci
DAMIJAN LAZAR za uspešno trenersko delo v namiznem tenisu

DARKO ĐURIĆ  za osvojeno srebrno medaljo  na evropskem prvenstvu v plavanju 50 m delfin 
dr. BORO ŠTRUMBELJ za uspešno trenersko delo v plavanju

Tekmovalci za osvojene medalje na evropskih igrah Specialne olimpijade

KOŠARKARJI, ki so osvojili zlato medaljo v postavi Gašper Zaviršek, Veton Qorri, Kristjan Polšak, Kristjan Jordan, Aleksander Bezjak, Atif Mulič, Darjan Cehtl, Žiga      
Zore Trenerja Žiga Sedmak in Miran Vrabič

MARKO DOŠLER za dve 1. mesti v plavanju na 200 in 400 prosto
POLONA MIKOLIČ za 1. mesto v plavanju 100 m in 3 mesto 50 m prosto
KAREL KRAJNC za 2. mesto na v plavanju 200 m prosto
Trenerka MILOJKA SEVŠEK

MONIKA ARČON za 3. mesto posamezno in 3. mesto dvojice v balinanju
JOŽE ZORČ za 3. mesto posamezno in 3. mesto dvojice v balinanju
Trener MARIJAN LAČEN

MONIKA GRGIČ za osvojeno 1. mesto v teku na 400 in 3. mesto v teku na 200 m
KAJA PRAPROTNIK za 1. mesto v teku na 800 m
PETER PROKOFJEV za 2. mesto v suvanju krogle in 3. mesto v teku na 400 m
Trenerka HELENA GRIL

INA KOŠIČ za osvojeno 1. mesto v kolesarjenju na 500 m in 2. mesto v kolesarjenju  na 1000 m
ANTON POŽUN za osvojeno 2. mesto na cestni dirki 10 km
Trener TINE KOVAČIČ

IRFET VUKALIČ za 1. mesto v judu – kategorija 81 – 90 kg
MELITA KOMAC za 2. mesto v judu  – kategorija 70 – 78 kg
Trener JAKA KOLBL

CVETKA NEŽMAH za 3. mesto v namiznem tenisu – posamezno
Trener IGOR MIHAILOVIČ

Priznanja sta podelila mag. Robert Cugelj, direktor Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta – SOČA, in Janez Maršič, direktor Zavoda za šport Občine Kočevje.

SREBRNI ZNAK:

JAKOB VODUŠEK za osvojeno 1. mesto na svetovnem prvenstvu v kegljanju za slepe in slabovidne – kategorija B2
MARJAN ŽALAR za osvojeno 1. mesto na svetovnem prvenstvu  v kegljanju za slepe in slabovidne – kategorija B3
MARIJA FRAS za osvojeno 2. mesto na svetovnem prvenstvu v kegljanju za slepe in slabovidne – kat. B3
ANDREJA RAZLAG za uspešno trenersko delo s slepimi in slabovidnimi v kegljanju

TATJANA MAJCEN LJUBIČ za osvojeno 2. mesto v suvanju krogle in 3. mesto v metu diska na svetovnem prvenstvu v atletiki (Nova Zelandija)
JOŽE FLERE za osvojeno 2. mesto v metu diska na svetovnem prvenstvu v atletiki (Nova Zelandija)
HENRIK PLANK za osvojeno 2. mesto v metu kopja na svetovnem prvenstvu v atletiki (Nova Zelandija)
SEBASTIJAN GROSEK za uspešno trenersko delo v atletiki
GORAZD RAJHER za uspešno trenersko delo v atletiki
ANDREJ HAJNŠEK za uspešno trenersko delo v atletiki

FRANC PINTER za osvojeno 1. mesto zračna puška stoje in 2. mesto malokalibrska puška trojni položaj na svetovnem pokalu posamezno
FRANČEK GORAZD TIRŠEK za osvojeno 1. mesto na svetovnem pokalu v strelstvu posamično zračna puška stoje ter 1. mesto ekipno, zračna puška stoje R4 in 3. 
mesto ekipno, zračna puška leže R5, oboje na svetovnem pokalu
DAMJAN PAVLIN za osvojeno 3. mesto na svetovnem pokalu v strelstvu – zračna puška stoje ter 1. mesto  ekipno, zračna puška stoje R4 in 3. mesto ekipno,
zračna puška leže R5, oboje na svetovnem pokalu
SREČKO MAJCENOVIČ za 1. mesto  ekipno, zračna puška stoje R4 in 3. mesto ekipno, zračna puška leže R5, oboje na svetovnem pokalu
POLONA SLADIČ za uspešno trenersko delo v strelstvu

Priznanja sta podelila mag. Franc Hočevar, svetovalec predsednika republike za socialna in humanitarna vprašanja, in predsednik Športne zveze Kočevje g. Dušan Zamida.

Pred podelitvijo priznanj za športnike leta je Zveza podelila še priznanje trenerju ADOLFU URNAUTU za dolgoletno strokovno delo na področju športa invalidov. Gospod Adolf Urnaut je ves čas službovanja delal v športu. Dvajset let je bil klubski trener v odbojki sede v Invalidskem športnem društvu Ravne. V letih 1993 do 1996 je bil trener moške reprezentance v odbojki sede in v letih od 1995 pa do letošnjega leta trener ženske reprezentance v odbojki sede. Na evropskem prvenstvu  je pripeljal ekipo do zlate medalje in na svetovnem prvenstvu do srebrne in bronaste medalje. Pred tem je bil trener tudi različnih selekcij v odbojki in več kot deset let član članske odbojkarske reprezentance Jugoslavije. Poleg vsega strokovnega dela, ki ga je opravljal, pa je njegova vrlina nedvomno tudi ta, da se je znal približati še tako težkemu invalidu in mu bil pripravljen pomagati kadarkoli,  tudi izven igrišča in izven službenega časa. Priznanje mu je podelil Igor Malič, dolgoletni sekretar in strokovni sodelavec Zveze.

Vrhunec večera so bile zagotovo podelitve priznanj za invalida športnika leta 2011, športnico leta 2011 in obe ekipi leta 2011. Priznanja za športnico in športnika leta sta podelila dr. Vladimir Prebilič, župan občine Kočevja, in dr. Igor Lukšič, minister za šolstvo in šport.

Za najboljšo športnico leta 2011 je bila razglašena atletinja TATJANA MAJCEN LJUBIČ, ki je osvojila 2. mesto in srebrno medaljo v suvanju krogle in 3. mesto ter bronasto medaljo v metu diska na svetovnem prvenstvu v atletiki na Novi Zelandiji. Tatjana je v metu krogle z daljavo 6.82 na mednarodnem tekmovanju v Puli tudi izboljšala svetovni rekord v svoji kategoriji. Bila je udeleženka že dveh Paraolimpijskih iger (Atene 2004 in Peking 2008) in dobitnica paraolimpijskih medalj, kakor tudi dobitnica medalj s svetovnih prvenstev in svetovnih iger v atletiki. Je večkratna državna prvakinja. Tatjana je tudi ena resnejših kandidatk za nastop na Paraolimpijskih igrah v Londonu 2012.

Za najboljšega športnika leta 2011 je bil razglašen JOŽE FLERE, ki je osvojil 2. mesto in srebrno  medaljo v metu diska na svetovnem prvenstvu v atletiki na Novi Zelandiji. Jože je v letu, ki se izteka kar dvakrat izboljšal svetovni rekord v metu diska v razredu F51. Je dobitnik srebrnega odličja na Paraolimpijskih igrah v Pekingu 2008 ter številnih odličij z uradnih mednarodnih tekmovanj v letu 2011. Prav tako je večkratni državni prvak v svojih disciplinah atletike.
Čeprav še ni določena reprezentanca atletov za London 2012, je Jože zelo resen kandidat za nastop na Paraolimpijskih igrah prihodnje leto.

Priznanja za najboljšo žensko in najboljšo moško ekipo leta 2011 sta podelila dr. Janez Kocijančič, predsednik OKS-a, in Emil Muri, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskega komiteja.

Najboljša ženska ekipa leta 2011 je ekipa v namiznem tenisu in sicer v postavi MATEJA PINTAR in ANDREJA DOLINAR, ki sta na evropskem prvenstvu osvojili v ekipni konkurenci 3. mesto in bronasto medaljo. Mateja Pintar in Andreja Dolinar sta nedvomno znani imeni v športu invalidov. Uspehi Andreje segajo že več kot petnajst let nazaj, ki je uspešno nastopila na tekmovanjih najvišjega ranga in s svojim zgledom dokazala pravilen pristop k športu. Mateja se je priključila reprezentanci pred paraolimpijskimi igrami v Atenah in v hudi konkurenci  postala lastnica paraolompijskega naslova in naslova evropske prvakinje ter dobitnica številnih medalj na uradnih tekmovanjih. Obe sta zgledni športnici in pozitivni osebnosti. Obe sta najboljši zgled vsem mladim invalidom, da je šport neprecenljiva dobrina.

Najboljša moška ekipa leta 2011 je ekipa strelcev in sicer v postavi SREČKO MAJCENOVIČ, FRANČEK GORAZD TIRŠEK in DAMJAN PAVLIN. Fantje so osvojili ekipno 1. mesto na svetovnem pokalu v strelstvu v Španiji z zračno puško stoje in 3. mesto z zračno puško leže. Slovenija ima resnično  odlično strelsko ekipo. Svojo odličnost so potrdili že nekajkrat med drugim tudi letos.  Nedvomno je strelstvo šport, v katerem slovenski športniki redno osvajajo medalje na tekmovanjih najvišjega ranga.

 

 

Print Friendly, PDF & Email