Slovenska izbrana vrsta hokeja na električnih vozičkih – ‘’električni Risi’’ je od 4. do 11. junija 2012 zastopala barve Slovenije na 3. Evropskem prvenstvu v hokeju na električnih vozičkih, ki je potekalo v športnem centru Pajulahti, dobrih 120 km severovzhodno od Finske prestolnice v mestu Nastola.

Osem fantov in dekle se je na pot odpravilo v ponedeljek 4.6. zvečer, ko so skupaj s spremljevalnim osebjem z Brnika poleteli proti 1741 km (zračne linije) oddaljenim Helsinkom. Ob prihodu na helsinško letališče je slovensko delegacijo pričakal avtobus, posebej prirejen za potrebe ljudi, ki za svoje gibanje uporabljajo vozičke in jih odpeljal proti Nastoli, kamor so prispeli okoli pol tretje zjutraj. Po namestitvi v apartmajih, ki so bili mimogrede opremljeni več kot odlično, se je večina odločila za spanje, nekaj najbolj zagretih hokejskih privržencev pa si je prek interneta ogledalo tekmo finala lige NHL, kjer za moštvo LA Kings nastopa tudi Anže Kopitar. Torek, prvi dan ki so ga v celoti preživeli na Finskem so izbranci selektorja Damirja Bakonića izkoristili za trening, medtem ko so imele ostale reprezentance t.i. kontrolni dan. Slednjega pa je morala opraviti tudi slovenska izbrana vrsta, ki je bila na sporedu kot zadnja. Prav vsi so kontroli dan prestali uspešno ter dobili še zadnjo potrditev da lahko brez vsakršnih skrbi nastopijo na prvenstvu. V sredo zvečer je sledila še slavnostna otvoritev v dvorani Pajulahti-Halli, velikem športnem kompleksu z atletsko stezo in nogometnim igriščem, kamor so posebej za prvenstvo umestili tudi igrišče velikosti 24 x 12 metrov, ki ga je obdajala 50 cm visoka ograda.

{gallery}slike/120604_EP_hokej_na_el_vozickih{/gallery}

 

Četrtek pa je za Rise pomenil začetek prvega velikega tekmovanja, na katerega so se uvrstili po gladki zmagi nad Španijo v Barceloni leta 2011. V svojem prvem srečanju, ki so ga Risi odigrali proti aktualnim svetovnim prvakom, Nemcem, so Risi igrišče zapustili sklonjenih glav, saj so bili Nemci boljši s kar 12:1, edini in sploh prvi gol za Slovenijo na velikem tekmovanju pa je dosegla Branka Petrak. Na srečanju se je že takoj pokazalo, da bodo Risi na prvenstvu težko konkurenčni komerkoli, kajti prav vse reprezentance so imele precej boljšo opremo (beri vozičke), katerih povprečna hitrost je znašala med 14 in 14,5 km/h, medtem ko so bili vozičkih Risov za kar 3-4 km/h počasnejši. Edini, ki je hitrostno lahko držal stik z nasprotniki je bil Marjan Mežnar, kapetan slovenske izbrane vrste. Po pričakovanem porazu proti Nemcem je Rise v večernih urah čakal obračun z Italijani. Kljub dobrim izkušnjam iz preteklosti pa so Italijani tokrat Risom odčitali pravo malo lekcijo in jih z igrišča dobesedno pometli, saj so slavili s kar 16:0. Tudi v tretjem srečanju v skupini Slovenci niso imeli realnih možnosti, saj jim je nasproti stala gostiteljica prvenstva, Finska, z visokimi apetiti pred začetkom turnirja. Risi so proti Fincem prikazali morda celo najboljšo igro na prvenstvu, kljub vsemu pa so se morali sprijazniti še s tretjim porazom, tokrat s 7:1, edini zadetek za Rise pa je dosegel Mežnar. S tremi porazi so Risi skupini del zaključili na zadnjem, četrtem mestu in so se v boju od 5. – 8. mesta najprej pomerili z Danci, ki so bili enako kot vsi predhodni nasprotnik predvsem hitrejši, kar jim je omogočalo lahko doseganje zadetkov. Poraz z 9:2 (gole sta dosegle Mežnar in Petrakova) je pomenil za Rise boj za končno 7. mesto, kjer so palice prekrižali še z reprezentanco iz dežele sira in čokolade, Švico. Po odličnem začetku in dveh vodstvih (1:0, 2:1) so na koncu vseeno slavili favorizirani Švicarji, ki so mrežo Risov zatresli 9 krat, medtem ko je njihov vratar za svoj hrbet spustil štiri žogice (Mežnar 3x, Petrak) . Kljub skupno zadnjemu, 8. mestu velikega razočaranja v vrstah Risov ni bilo moč občutiti, kajti za fante in dekle je bilo to sploh prvo veliko tekmovanje, sploh ob dejstvu, da so bili z izjemo hitrosti vozičkov veliki večini reprezentanc enakovreden nasprotnik. Po oceni selektorja Bakonića je bila igra v določenih trenutkih odlična, za kaj več pa bo potrebno v prihodnosti postoriti predvsem na opremljenosti (vozičkih). Poleg igralcev na igrišču pa sta barve Slovenije zastopala še dva člana, in sicer sodnik Davor Matijašević in član žirije oz. delegat Miha Bajt, ki sta tako kot reprezentanti, na Finskem svoje delo opravila po pričakovanjih in pustila svoj več kot dober pečat tudi v vrstah mednarodne zveze ICEWH-IWAS.

Po odigranih vseh 20 tekmah na prvenstvu, ki ga je več kot prepričljivo dobila Nizozemska, je sledil še uradni zaključek prvenstva ter podelitev priznanj prav vsem udeležencem (prve tri uvrščene reprezentance so prejele medalje in pokale, vsi ostali pa spominske medalje) . Po (ne)prespani noči pa je v ponedeljek 11.6. sledil še povratek domov, tokrat z letom prek Dunaja, kjer so igralce in spremljevalce pričakali kombiji in jih prav vse varno pripeljali domov.

Postava Slovenije na EP 2012:

·Gorazd JAKŠE (vratar), Marjan MEŽNAR (kapetan), Branka PETRAK, Gregor JERIČ, Matjaž BARTOL,

·Aleš ŽUČKO, Klemen DIMNIK, Tilen RIBNIKAR, Ivo JAKOVLJEVIČ (vodja reprezentance), Damir BAKONIĆ (trener)

Rezultati:
Nemčija : Slovenija        12:01 (7:0, 5:1)
Italija : Slovenija           16:00 (6:0, 10:0)
Slovenija : Finska          01:07 (0:4, 1:3)
Danska : Slovenija         09:02 (5:0, 4:2)
Slovenija : Švica            04:10 (2:4, 0:6)

·         Celotni rezultati:
·         http://www.icewh.org/?dl_id=221
·         in poročilo:
·         http://www.icewh.org/?dl_id=218

Print Friendly, PDF & Email