V hotelu Austria trend je v ponedeljek potekala novinarska konferenca pred začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo članic. Selektor Boris Zrinski v Belgijo ne bo popeljal Saše Panič, Eve Rupnik ter poškodovane Martine Osterman.

V sredo se za slovensko žensko člansko reprezentanco po mesecu dni priprav začenjajo prvi preizkusi. Prvi tekmec naše izbrane vrste v skupini C bo Belgija. Članice in strokovni štab se na zahod Evrope odpravljajo v torek zgodaj zjutraj z letališča Jožeta Pučnika, tekma v Bruslju pa bo na sporedu v sredo, 13. junija 2012, ob 20. uri.

Trojica se k reprezentanci vrača v Kranjski Gori

Slovenski selektor Zrinski se je odločil, da na priprave popelje 15 košarkaric, ki jih bo zadržal vse do konca kvalifikacij in med njimi pred vsako tekmo izbiral dvanajsterico reprezentance. Paničeva, Rupnikova in Ostermanova tako še naprej ostajajo med njegovimi izbrankami, le da ne bodo potovale na prvo gostovanje.

Reprezentanca na vozičkih na EP

Na novinarski konferenci pa sta spregovorila tudi Marjan Trdina, pomočnik glavnega trenerja reprezentance na vozičkih ter Slobodan Banjac, član reprezentance na vozičkih. To med 23. junijem in 1. julijem v Laškem čaka evropsko prvenstvo skupine B, kjer našim igralcem sedeče košarke ne manjka ambicij in motiva.

 

Boris Zrinski, selektor ženske članske reprezentance:

“Za nami je četrti ciklus priprav, po dneh v Kranjski Gori pa smo se spet zbrali v Zrečah, kjer popravljamo še zadnje napake v igri. Večjih težav s poškodbami, s katerimi smo se mučili na začetku, ni. Edina, ki še ne sme igrati je Martina Osterman, ki ima težave s hrbtom. Poleg nje v Belgijo ne potujeta Saša Panič in Eva Rupnik. Belgijke smo preučili, pričakujemo čvrsto igro in več pozornosti v obrambi, v ekipi pa ni nekaj igralk, ki so bile na zadnjih tekmah. Mislim, da se lahko kosamo z njimi in da postanemo tisto presenečenje kvalifikacij, saj imamo širino ter po dolgem času dolgo klop. Ali bo to dovolj, bomo videli kmalu. Naredili bomo vse, da se na vsako tekmo dobro pripravimo, najprej na Belgijo, že kmalu zatem pa tudi na Litvo, ki je seznam dopolnila z dvema veterankama, ki bosta to ekipo še izboljšali. Naše igralke so delavne, vzdušje je pravo in na vsako tekmo bomo šli povsem neobremenjeni.”

Matej Avanzo, direktor članskih reprezentanc:

“Veseli me, da je odziv deklet odličen in mislim, da so se prepričale, da so pogoji res vrhunski, primerljivi tudi z moško člansko reprezentanco, kar pa niti slučajno ni pritisk na članice, saj je primarni cilj leta zbrati jedro za prihodnost, je pa res, da smo v skupini, v kateri lahko presenetimo. Veseli me tudi, da je odziv medijev za žensko košarko vedno boljši, o čemer priča tudi dejstvo, da bo TV Slovenija 2 prenašala dve ali tri domače tekme, kar je novost, odlično pa je tudi, da je tak dogovor med KZS in TV Slovenija trileten. Na KZS se trudimo čim bolje izpostaviti to ekipo, zato smo danes objavili tudi poseben viralni spot, s katerim menim, da bomo dvignili zanimanje za tekme. V drugem kolu, v soboto, 16. junija, ob 16.00, doma igramo z Litvo, pred to tekmo pa bo potekala tudi redna letna skupščina KZS – to smo na isti dan načrtovali namenoma, saj želimo na dogodek povabiti čim več klubov. Naša želja je tudi, da nišo, ki jo ima ženska reprezentanca, dobro izkoristimo in dokažemo, da je to šport z veliko tradicijo v Sloveniji ter, da še nismo rekli zadnje.”

Maja Erkić, kapetanka:

“Delamo dobro in smo z mislimi že na prvi tekmi proti Belgiji. Mislim, da smo pripravljene. Organizacija je v primerjavi z minulimi leti še boljša, saj so se na KZS res dobro potrudili in nam zagotovili vse možne pogoje. Vzdušje v reprezentanci je odlično, glede na povprečno starost, ki je nekaj čez dvajset let, pa je razumljivo tudi, da so hormoni in energija na višku. Z dekleti se zavedamo kaj lahko naredimo v teh kvalifikacijah, da so te lahko korak naprej v ženski košarki. Upam, da bomo uresničili svoje sanje.”

Nika Barič, reprezentantka:

“Zavedamo se, da lahko vsem evropskim ekipam pokažemo, da Slovenke znamo dobro igrati. Vsi v reprezentanci smo delo vzeli resno, dekleta se dobro razumemo in bomo z obema rokama zagrabile priložnost, če se nam ta ponudi. Imamo velik izbor igralk, zato bodo lahko trenerji delali različne rotacije, z našo agresivno in hitro igro pa lahko presenetimo vse, saj verjetno nihče ne računa na nas. Litva je favorit skupine, mi pa gremo lahko na vsako tekmo sroščeno in vse odigramo tako, kot znamo.”

Teja Oblak, reprezentantka:

“Z dekleti si res želimo dobre uvrstitve in imamo že od začetka v glavi le to, da želimo narediti zgodovinski rezultat v ženski košarki in se uvrstiti na EP. Vzdušje je dobro, prav tako treningi in, če bomo do konca vse zdrave, potem lahko računamo na uspeh. Zavedamo se, da bo vsaka tekma težka, sploh v gosteh, a bomo poskušali presenetiti.”

Marjan Trdina, pomočnik glavnega trenerja reprezentance na vozičkih:

“Evropsko prvenstvo divizije B v košarki na vozičkih bo potekalo od 23. junija do 1. julija v Laškem, v prvem delu pa je 10 ekip razdeljenih v dve skupini. Pripravljamo se dobro, nazadnje smo igrali pripravljalni turnir v Mariboru, na katerem so gostovale vse države nekdanje Jugoslavije in lahko rečem, da smo bili zadovoljni. Zahvaliti se moram Zvezi paraplegikov Slovenije in Goranu Dragiću, ki nam zelo pomaga. Upam, da nas bo prišlo v Laško spodbujat čim večje število gledalcev, ker je naša košarka zelo zaopostavljena, je pa zelo zanimiva in specifična. V tujini se s tako košarko ukvarja več ljudi, v Italiji imajo denimo prvo, drugo in tri tretje lige, medtem ko imamo mi zaenkrat le pet klubov.”

Slobodan Banjac, član reprezentance na vozičkih:

“Cilj reprezentance na vozičkih na tem EP-ju je pokazati se v čim boljši luči. Najskromnejši cilj je obstanek v B diviziji, lahko pa naredimo tudi presenečenje, tega smo zmožni in pridemo med štiri najboljše ekipe, za kar pa bi morali imeti tudi nekaj športne sreče in dnevne forme. Moram priznati, da me moti, da več ljudi ne ve, da košarka na vozičkih sploh obstaja in nič ne bi bilo narobe, če bi o tem napisali malo več, da bi se s tem začel ukvarjati še kdo od mlajših. Za take je idealna akcija z Goranom Dragićem, ki se je odločil podariti denar za nakup vozičkov, ki so najdražje v našem športu, s čimer smo nekaj mladim omogočili, da začnejo trenirati. Goran je naredil vse, da nam pomaga, poleg tega pa se je želel tudi sam usesti v voziček in se preizkusiti. Kljub temu, da je dobil nekaj žuljev, se ni hotel menjati. Vzdušje v naši reprezentanci je, tako kot pri dekletih, zelo dobro, želja po dokazovanju pa velika. Hočemo dokazati, da imamo, tako kot v hodeči košarki, tudi mi veliko talentov.”

Uradna stran

 

Print Friendly, PDF & Email