Ljubljana, 11. julija (STA) – Čeprav je julij že v znamenju olimpijske vročice in odštevanja dni do začetka iger v Londonu, pa se na svoje največje tekmovanje leta pripravljajo tudi športniki invalidi. Do paraolimpijskih iger je še 50 dni, slovenska paraolimpijska reprezentanca pa bo letos štela 22 športnic in športnikov.

Slovenija je vse od osamosvojitve stalna udeleženka največjega tekmovanja za športnike invalide. Ta po tradiciji že več desetletij potekajo na istih prizoriščih kot olimpijske igre in tudi London se bo konec avgusta predstavil še v paraolimpijski luči. Med 29. avgustom in 9. septembrom bodo olimpijska prizorišča v Veliki Britaniji zasedli še športniki invalidi.

Slovenska reprezentanca se je javnosti predstavila na nedavni skupni predstavitvi Olimpijskega komiteja Slovenije in Zveze za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskega komiteja (ZŠIS-POK). Na prvem skupnem druženju z olimpijci so športniki invalidi pokazali, da bodo tudi oni enakovreden del odprave v olimpijsko mesto, tako kot olimpijci bodo tudi paraolimpijci zastopali Slovenijo v oblačilih iste olimpijske kolekcije, ki so jo prav tako predstavili na Ljubljanskem gradu.

“To bodo moje tretje olimpijske igre. Priprave sem šele dobro začela, ker sem imela precej zdravstvenih težav. Upam, da bo moje telo zdržalo še dva meseca. Sezona ni potekala tako, kot sem pričakovala, zato tudi cilji niso tako visoki, kot bi bili, če bi lahko priprave izpeljala stoodstotno, a še vedno grem vsako tekmo na zmago,” je priprave na svoje že tretje paraolimpijske igre razkrila Mateja Pintar, ena najuspešnejših slovenskih športnic na teh tekmovanjih.

Na igrah v Londonu bo imela Slovenija 22 predstavnikov v šestih športnih panogah. Slovenci bodo nastopili v atletiki, kolesarstvu, namiznem tenisu, plavanju, strelstvu ter v enem ekipnem športu, sedeči odbojki. Za zdaj je na seznamu še 24 športnikov, med njimi 13 odbojkaric, od katerih pa sta dve rezervi, na igre jih bo odpotovalo 11. Na končnem seznamu slovenskih športnikov bo tako 22 imen. Slovenske barve bodo branili atleti Tanja Cerkvenik, Jože Flere, Tatjana Majcen Ljubič in Henrik Plank, kolesar Roman Pongrac, namiznoteniški igralki Andreja Dolinar in Mateja Pintar, odbojkarice Marinka Cencelj, Lena Gabršček, Anita Goltnik Urnaut, Danica Gošnak, Bogomira Jakin, Ana Justin, Saša Kotnik, Suzana Ocepek, Alenka Iršič, Štefka Tomič, Jasmina Zbil, Simona Satošek in Regina Terbuc Roudi, plavalec Darko Đurić, strelci Damjan Pavlin, Franc Pinter in Franček Gorazd Tiršek.

“Z izkušnjami s petih iger odhajam v London kar dobro pripravljen. Treniramo dobro, če se bo vse ‘poklopilo’, ne bi smel imeti težav. Strelci imamo specifične težave, bodisi s strelivom, puško ali čim drugim. A ko se osredotočiš na nastop, ne bi smel imeti težav, potrebuješ samo malo sreče,” razmišlja strelec Franc Pinter. Dodal je, da sicer čuti pritisk zaradi pričakovanj na igrah: “A na tekmovanju moraš uživati. In če bom naredil vse tako kot na treningu, tudi uvrstitev v finale ni izključena.”

Na prejšnjih igrah leta 2008 v Pekingu je imela Slovenija 30 predstavnikov. Tako kot z vseh iger od leta 1992, ko na največjem invalidskem športnem tekmovanju  Slovenija nastopa samostojno, je takrat reprezentanca v domovino prišla tudi z medaljami: atlet Jože Flere je že na svojih prvih igrah v metu diska osvojil srebro, namiznoteniška igralka Pintarjeva je zlatu v Atenah 2004 nato v Pekingu dodala bron, bronast pa je bil tudi strelec Pinter, ki bo v Londonu nastopil že na šestih igrah. Tik za stopničkami pa je s četrtim mestom ostala ženska ekipa v sedeči odbojki, ki bo, tako kot vsi trije dobitniki medalj, nastopila tudi v Londonu.

Prireditelji iger so 50 dni pred začetkom tekmovanj razkrili tudi nekaj podrobnosti poti paraolimpijskega ognja, še ene značilnosti olimpijskega gibanja, ki povezuje olimpijske in paraolimpijske igre. Vrhunec bo 28. avgusta, 24 ur pred začetkom iger, ko bodo ogenj s stadiona v Stoke Mandevillu prinesli v London, na poti do olimpijskega stadiona v prestolnici, kjer bo 29. avgusta slavnostno odprtje iger, pa bo plamenica obiskala številne londonske znamenitosti, med drugim Piccadilly Circus, Downing Street in trg Trafalgar.

Print Friendly, PDF & Email