Ljubljana, 08. julija (STA) – Slovenski gluhi športniki so na pravkar končanem prvenstvu stare celine v košarki v Turčiji dosegli enega največjih uspehov doslej, saj je slovenska reprezentanca osvojila prvo mesto. Košarkarji so se z zlatimi medaljami in pokalom za prvake danes vrnili v domovino.

Ob prihodu so na brniškem letališču košarkarjem na čelu z najbolj prepoznavnim gluhim športnikom v Sloveniji Miho Zupanom čestitali tudi predsednik Košarkarske zveze Slovenije Roman Volčič, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije-Paraolimpijskega komiteja Emil Muri in predsednica Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije Frida Planinc. Volčič je ob čestitkah poudaril, da se pri košarki ne sme delati nobenih razlik, ne glede na spol, starost ali invalidnost.

 

 

Trener Izidor Križan je pohvalil svoje igralce in poudaril, da so kljub poškodbam treh članov zdržali vse pritiske, v polfinalu premagali favorizirano domačo reprezentanco  Turčije in v finalu še velikega tekmeca Litvo. Tudi kapetan Zupan je poudaril pomembnost enotnosti in moštvenega dela. “Na prvenstvu smo ponosno zastopali Slovenijo in jo zarisali na zemljevid evropske košarke,” je dejal Zupan in pohvalil tudi mlade člane slovenske ekipe. Slovenci so s finalom in zlato medaljo tako precej presegli želje pred odhodom na prvenstvo, ko so merili na vsaj peto mesto. Zelo uspešen nastop v Turčiji pa je pomemben tudi zato, ker so si košarkarji z njim  zagotovili tudi udeležbo na največjem tekmovanju za gluhe športnike – olimpijskih igrah gluhih, ki bodo naslednje leto v Bolgariji.

Košarkarji so ob vrnitvi v domovino opozorili tudi na to, da je slovenska košarkarska reprezentanca gluhih pod vodstvom trenerja Petra Brumna na evropskem prvenstvu gluhih v košarki v Krakowu na Poljskem že leta 1996 osvojila prvo medaljo v kolektivnih športih za samostojno Slovenijo.

Na EP v Turčiji so Slovenci sinoči v finalu v Konyi premagali Litvo z 71:66. V slovenski ekipi je bil strelsko najbolj razpoložen Sašo Lukič z 21 točkami, Miha Jakofčič jih je prispeval 20, Miha Zupan pa 17 točk. Pod vodstvom selektorja Križana so slovenske barve branili še Damjan Šebjan, Blaž Urh, Luka Žabot, Jan Orešnik, Matic Makuc, Robert Vlah, Klemen Javornik, Šime Mrša in Peter Rankovič.

Slovenija je tako doslej na velikih tekmovanjih osvojila že sedem kolajn. Največji uspeh do letos je bilo prvo mesto na domačem EP v Ljubljani leta 2004, srebrni so bili leta 2008, bronasti pa 1996. Na svetovnih prvenstvih so bili tretji leta 2002, na OI gluhih pa drugi leta 2001 in 2005.

Print Friendly, PDF & Email