PO POTEH TEJE GREGORIN

Ljubljana, 24. 1. 2013 – Le še nekaj dni nas loči od pričetka Zimskih svetovnih iger specialne olimpiade, ko bo olimpijski ogenj 29. januarja zagorel v Pjongčangu. Po Japonski, ki je gostila specialne olimpijce leta 2005, bodo igre zopet potekale v Aziji. Država gostiteljica je namreč Južna Koreja in z njo Pjongčang, ki bo obenem tudi gostitelj zimskih olimpijskih iger leta 2018. Tako se bo prvič zgodilo, da bodo specialni olimpijci preizkusili olimpijske terene preden bo tam potekalo največje športno tekmovanje na svetu.

Od 29. januarja do 5. februarja bo na desetih zimskih svetovnih igrah tekmovalo 3250 športnikov in športnic iz 110 držav, med njimi tudi 14 slovenskih. Tekmovali bodo v alpskem smučanju, smučarskem teku in krpljanju. Na zadnjih zimskih igrah v Boisu v Ameriki je slovenska ekipa po posameznih kategorijah pred štirimi leti osvojila 27 medalj, od tega kar 10 zlatih.

{gallery}slike/130124_Specialci Koreja odhod{/gallery}

 

 

Ekipo sestavljajo:
Alpski smučarji: Bojan Alijaj (OŠ Gustava Šiliha Maribor), Dalibor Dedič (CUDV Radovljica), Andrej Rauh (CUDV Črna), Danijela Ciglarič (OŠ Gustava Šiliha Maribor) ter Larisa Bitiči in Lenka Razinger (obe CIRIUS Vipava).
Trenerki: Tanja Princes in Helena Gril.
Smučarji tekači: Jernej Bitenc (Zavod Janeza Levca – OVI Jarše), Aleš Arnol (OŠ Poldeta Stražišarja), Nikolaj Koščak (CUDV Radovljica), Monika Grgič (Sožitje Škofja Loka) ter Melita Polenek in Štefka Krajnc (obe CUDV Črna).
Trenerja: Jure Vajs in Majda Kert.
Krpljanje: Robert Štruc (CUDV Črna) in Mojca Bevc (CVD Golovec).
Trenerka: Melita Osojnik.
Vodja delegacije: Ljubomir Miličević, predsednik Specialne olimpiade Slovenije, pomočnica vodje delegacije: dr. Katja Vadnal, predsednica Zveze Sožitje.

Med tistimi, ki so že tekmovali na poletnih svetovnih igrah so kar trije tekmovalci. Andrej Rauh (Severna Karolina, 1999), Robert Štruc (Šanghaj, 2007) in Monika Grgič (Atene, 2011). Za Rauha so bile igre pred 14 leti začetek uspešne kariere. Osvojil je namreč kar tri zlate medalje, še posebej zlata je bila tista v peteroboju, saj je bil doslej edini tekmovalec iz Slovenije, ki je tekmoval v tej zahtevni mešanici disciplin. Dodal je še zlato v obeh štafetah (4×100 in 4×400 metrov).
Le upamo lahko, da tudi iz Koreje pride trojno zlat; tekmoval bo namreč v slalomu, veleslalomu in super veleslalomu, vse na srednjem nivoju.

Partnerja v projektu sta Zveza Sožitje in Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite, ekipo so opremili: Toper, Hervis, Pletenine Oblak in Rokavičarstvo Križaj. Delegacijo je na pot pospremila tudi Coca Cola HBC Slovenija, ki je Specialni olimpiadi Slovenije že drugo leto zapored darovala svoje »kilometre«. Zaposleni v tem podjetju čez leto nabirajo različne športne kilometre, njihov skupni seštevek pa da na koncu leta ravno takšno vsoto evrov. Lani je bilo zbranih 1.866,70 kilometrov oziroma evrov. Direktor Coca-Cola HBC Slovenija Uroš Kanduč je ob tej priložnosti vročil ček ekipi, sprejela pa sta ga Andrej Rauh in Larisa Bitiči.

Slovenski ekipi sta vse dobro zaželela generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije dr. Anton Jagodic in ambasador Specialne olimpiade Slovenije Jurij Franko, ki se bo kot gost udeležil iger v Koreji, kar bo po poletnih igrah v Atenah leta 2011 že drugo srečanje z najboljšimi specialnimi olimpijci celega sveta. »Na igrah v Atenah je bilo enkratno vzdušje, kar lahko doživiš samo na specialni olimpiadi. Sicer pa ti športniki tekmujejo s srcem in dušo, od sebe dajo vse, ne glede na okoliščine in uživajo v tekmovanjih,« je dejal Franko, ki je bil danes zaradi bolezni odsoten, a se bo ekipi pridružil na otvoritvi, nato pa si bo ogledal še nekaj tekmovanj.

Že drugič bo vodja delegacije predsednik Specialne olimpiade Slovenije Ljubomir Miličević: »Odhajamo k zelo gostoljubnim in prijaznim ljudem. Prizorišča tekmovanj so izjemna, nenazadnje bodo tam leta 2018 zimske olimpijske igre. Odlični pogoji za bivanje, vrhunska tekmovališča in prijazni ljudje so dobro izhodišče za športne uspehe.« Poleg 21 članov delegacije bo Slovenija prvič imela zastopnika tudi na tako visoki ravni, kakor je tehnični delegat na največjem športnem dogodku specialnih olimpijcev v tekočem letu. Ta vloga je namreč pripadla športnemu direktorju SOS, sicer tudi glavnemu trenerju za smučarski tek in krpljanje Silvestru Polcu, ki bo tehnični delegat na krpljanju. »Ob prvem obisku me je videno zelo pozitivno presenetilo. Vsa prizorišča so bila praktično že pripravljena po najvišjih možnih standardih, saj so novejša in so že gostila tekmovanja na najvišjem svetovnem nivoju. Samo prizorišče krpljanja je namreč v modernem biatlonskem centru, kjer je pred nekaj leti potekalo svetovno prvenstvo v biatlonu, kjer je Teja Gregorin med drugim osvojila srebrno medaljo,« je povedal Polc, ki bo lahko svoje nove izkušnje »unovčil« že teden dni po prihodu domov, ko bo v Črni na Koroškem tradicionalno tekmovanje specialcev v krpljanju. 

Ekipa bo do pričetka tekmovanj, otvoritev bo v torek, 29. januarja, bivala v Gangnamu, prav tistem Gangnamu, o katerem poje popularna pesem Gangnam Style. Veselimo se že njihovih osvojenih plesnih korakov in seveda športnih uspehov, ko se vrnejo domov v četrtek, 7. februarja, ko bo ob 19. uri sprejem v Hotelu Mons.

 

Print Friendly, PDF & Email