Športna dvorana OŠ v Zgornjem Kašlju v Polju pri Ljubljani je bila 11. in 12. maja prizorišče 33. Pogačnikovega memoriala in 17. mednarodnega turnirja v košarki na invalidskih vozičkih. Na največjem košarkarskem srečanju v regiji Alpe – Jadran so se za Pogačnikov pokal poleg domače ekipe Mercator Ljubljana potegovale še ekipe iz Italije, Srbije, Češke, Bosne in Hercegovine ter Hrvaške. Osvojila ga je ekipa Polisportiva Nordest (I), ki je v finalnem srečanju z rezultatom 71:48 premagala moštvo DP Mercator Ljubljana (SLO). Pokal je zmagovalni ekipi podelil župan mesta gostitelja Zoran Janković, zbrane pa je obiskal tudi minister za obrambo Roman Jakič.

1205_kosarka_vozicki_00
Po sobotnem predtekmovanju, kjer so ekipe v dveh skupinah odigrale šest tekem, so se moštva v drugem delu turnirja pomerila za končne uvrstitve. Za presenečenje je v predtekmovanju poskrbela hrvaška ekipa, ki je nepričakovano premagala favorizirano ekipo iz Banje Luke. V nadaljevanju turnirja sta se za peto mesto borili zadnje uvrščeni ekipi iz predtekmovanja. Ranjeni levi (KKI Vrbas) so se pobrali in KKK Dunav brez težav in suvereno premagala z rezultatom 70:36. Sledila je tekma za bronasto odličje. Pod koše sta se zapeljali ekipi SK Hobit Brno in KKI Zagreb. Skozi temo sta se ekipi izmenjevali v vodstvu, v končnici pa so več košarkarskega znanja le pokazali Čehi, ki so Zagrebčane ugnali s petimi točkami razlike (61:56). V boju za zlato sta se udarili zmagovalni ekipi skupine A in B – Mercator Ljubljana in Polisportiva Nordest. Že na začetku tekme so Italijani dali vedeti, da z njimi ne bo lahko. V vseh pogledih košarkarske igre so bili boljši, zato so povsem zasluženo slavili z rezultatom 71:48. Tekme so sodili Mitja Dečman, Peter Jakše oba (SLO) in Jakub Král (CZ). Razglasili so tudi najboljšega in najkoristnejšega igralca ter najboljšega strelca. Prvi naslov si je prislužil Fabio Bernardis (I), drugega pa Andrej Pliska (CZ) . Košarkaški športni dogodek je v odmorih finalnega srečanja navduševala plesno navijaška skupina Urška in ob vsakem nastopu požela bučen aplavz.   Končne uvrstitve – prva Polisportiva Nordest (I), druga DP Mercator Ljubljana (SLO), tretja SK Hobit Brno (CZ), četrta KKI Zagreb (CRO), peta KKI Vrbas (BiH), šesta pa KKI Dunav.

Pokale najboljšim

Ob razglasitvi rezultatov se je košarkarjem za sodelovanje na turnirju v imenu organizatorja zahvalil predsednik društva Gregor Gračner, vlogo tradicionalnega Pogačnikovega memoriala je omenil predsednik Zveze Dane Kastelic, nato pa sta z županom Zoranom Jankovićem, ki je tudi nagovoril in pozdravil košarkarje, ekipam podelila pokale. Vodja in organizator celotnega košarkarskega srečanja je bil Robert Žerovnik.

Sponzorji so pomagali

V ličnem biltenu so organizatorji predstavili slovensko prestolnico, sofinancerja MOL in ZPS, ekipe, nagovore župana Zorana Jankovića, predsednika ZPS Daneta Kastelica in predsednika društva Gregorja Gračnerja ter številne sponzorje in donatorje brez katerih tako zahtevne prireditve ne bi mogli pripraviti. Generalni pokrovitelj in zlati sponzor je bil Mercator d.d., srebrni Soča-Oprema d.o.o., bronasti pa: Brinox inženiring d. o. o., Inotherm d.o.o., Medicina dela Zadnikar, Elektronček d.d., Coloplast A/S, Sanolabor d.d., Summit avto. Drugi sponzorji: Terme Čatež d.d., Adriatic Slovenica d.d., Thermana d.d., Loterija Slovenije d.d., Partner Graf d.o.o., Livarstvo Szilagyi, Ilona Szilagyi s.p., Pirnat d.o.o., Kvader MT-CNC obdelava pločevine, d.o.o., Mercis notranja trgovina, izvoz in uvoz, d.o.o., Olma proizvodnja kemičnih izdelkov d.d., Prevoz tovora in storitve s težko gradbeno mehanizacijo Peter Podržaj s.p., Akrapovič d.d., Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Zeliščna prodajalna in drogerija Sivka – Nina Križaj s.p., Avtocenter Vadjunec d.o.o., Marand Inženiring d.o.o., Avtodeli W-est d.o.o. Projekt sta sofinancirali MOL in Zveza paraplegikov Slovenije, medijski pokrovitelj je bil Radio 1.

Print Friendly, PDF & Email