Slovenska reprezentanca je danes odpotovala na svetovno prvenstvo v kegljanju za slepe in slabovidne, ki ga med 21. in 26. majem gosti srbski Apatin. Na pot je odšla 14 tekmovalk in tekmovalcev. Reprezentanco vodita glavna trenerka Silva Fleischman in njen pomočnik Franci Pirc.

130521_keglanje_00

Slovenske barve bodo branili Mitja Osolnik, Safet Baltič, Dario Vogrič (vsi kategorija B1), Jaka Vodušek, Tomaž Furlan, Joža Lampe (vsi B2) ter Marjan Žalar, Mitja Žalar, Mirko Rus (vsi B3) ter ženski del zasedbe Karmen Vogrič (B1), Danica Padežnik, Alojzija Pirc (B2) ter Marija Fras, Zdenka Benedik (vse B3).

Visoka pričakovanja

Po prihodu bo v torek zvečer na sporedu sestanek ekip, ko bodo znani tudi tekmeci Slovenije, ki bo s svojimi tekmovalkami in tekmovalci nastopala v posamični in ekipni konkurenci. »Pričakovanja so visoka, ciljamo na medalje v ekipni in posamični konkurenci,« pravijo v našem taboru, kjer so navdušili že lani, ko je prvenstvo Stare celine gostila prav Slovenija, točneje Celje.

Izjemen nastop doma

Slovenski slepi in slabovidni kegljači so uspešno nastopili na evropskem prvenstvu na domačem terenu. V Celju so člani domače reprezentance, ki je bila s 17 udeleženci najštevilčnejša doslej, v preteklih štirih dneh osvojili deset kolajn, od tega tri zlate (Jakob Vodušek si je v kategoriji B2 priboril zlato v kombinaciji in posamično, Marjan Žalar je v kategoriji B3 dobil zlato medaljo v posamični konkurenci in srebro v kombinaciji, Tomaž Furlan (B2) je bil srebrn posamični in bronast v mešanih dvojicah, Marija Fras je prvenstvo končala s štirimi kolajnami: v kategoriji B3 je bila bronasta v posamični konkurenci in kombinaciji, tretja pa je bila tudi v ekipni konkurenci ter v mešanih dvojicah. Danica Padežnik (B2) je osvojila bron ekipno ter v mešanih dvojicah, Karmen Vogrič (B1) pa ekipni bron. V ženski ekipi sta bili rezervi Alojzija Pirc (B2) in Zdenka Benedik (B3).

Po kategorijah

Na prvenstvu so udeleženci deljeni v tri kategorije – B1, B2 in B3. V kategoriji B1 so popolnoma slepi oziroma tisti z možnostjo zaznavanja svetlobe na enem očesu in brez zaznavanja oblike predmeta na katerikoli razdalji; na tekmovanjih nastopajo z zatemnjenimi očali, od leta 2011 pa morajo imeti na EP in SP pod njimi še obvezni dodatni obliž za oči. V kategoriji B2 so slabovidni s sposobnostjo razločevanja oblike z vseh razdalj z vidno ostrino do 2/60 ali vidnim kotom, manjšim od petih stopinj; v kategoriji B3 pa so slabovidni z vidno ostrino 2/60 do 6/60 ali vidnim kotom manjšim od 20 stopinj.

Print Friendly, PDF & Email