Olimpijska plamenica, ki so jo prenašali gluhi športniki 130718_plamenica_00na kolesih, v okviru kampanje Flame Relay Sofija 2013, namenjene promociji Deaflympics 2013, je prepotovala Francijo, Švico, Nemčijo in Avstrijo. 16. julija je ob 17-ih in 30 minut plamenica prispela na avstrijsko-slovensko mejo pri Šentilju. Do meje sta s plamenico prikolesarila avstrijska gluha športnika Sabine Wallner in Gerald Ebner. V kombiju ju je spremljal tudi Günther Koch. Trojica je plamenico prevzela v Lebnu od skupine avstrijskih športnikov, ki so tja prispeli iz Bad Mitterndorfa, na meji dveh avstrijskih zveznih dežel Solnograške in Štajerske. Iz Lebna je plamenica potovala preko Gradca do Šentilja, kjer jo je po 118 kilometrov omenjena trojica predala skupini gluhih slovenskih kolesarjev.

Koser, Petrič  in Hmelina

V imenu gluhih slovenskih športnikov je olimpijsko plamenico prevzel Jože Koser, nekdanji jugoslovanski kolesarski reprezentant na poletnih olimpijskih igrah gluhih v Beogradu leta 1969. Treniral ga je legendarni kolesarski trener Zvone Zanoškar. Pri svečani predaji plamenice sta bila poleg Avstrijcev navzoča nekdanja smučarska reprezentantka, nosilka številnih olimpijskih medalj Sabina Hmelina, in sekretar Športne zveze gluhih Slovenije Anton Petrič.

Proti hrvaški meji

Ob 10.30 dopoldne je bila plamenica na Glavnem trgu pri Rotovžu, kjer so jo svečano pričakali podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije-Združenjem športnih zvez, Branko Žnidarič, direktor Urada za šport Mestne občine Maribor Marjan Kosi in predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije-Paraolimpijski komite Damijan Lazar. Gluhi kolesarji so plamenico odpeljali proti hrvaški meji na Gruškovju, sklenejo na spletni strani www.zveza-gns.si.

S klikom na spodnjo sliko si lahko ogledate prispevek, ki je bil objavljen na RTVSLO v športnem delu dnevnika ob 22. uri.

 

Print Friendly, PDF & Email