Adecco, največja kadrovska agencija v Sloveniji, in Zveza za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite (ZSIS-POK) sta podpisala dogovor o sodelovanju pri zaposlovanju športnikov. Adecco bo skupaj z ZSIS-POK iskal možnosti pri zaposlovanju športnikov invalidov. Pogodbo o sodelovanju do leta 2016 sta podpisala direktor Adecca, Miro Smrekar, in predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite, Damijan Lazar.

131128_adecco_00

Jasna podpora

Adecco in  Zveza za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite sta s podpisom pogodbe obeležila začetek programa, ki bo prilagojen posebej za paraolimpijske športnikov in jih bo podpiral na naslednjih področjih: definiranje kariernih ciljev, priprava osebne predstavitve, spoznavanje s tehnikami za zaposlitveni pogovor in navezovanja kontaktov. Tudi športniki invalidi morajo narediti pomemben korak, vstopiti na trg dela in poiskati zaposlitev za polni delovni čas. Pri tem jim lahko močno pomaga strokovno znanje Adecca, ki povezuje podjetja in športnike.

Miro Smrekar, direktor Adecca: “Športnike odlikuje izjemna volja, predanost rezultatom in strast, s katero se lotevajo svojih aktivnosti – vse, kar naredi odločilno razliko tudi pri uspehu v poslu. Paraolimpijci, ki vsak dan premagujejo svoje omejitve, to še bolj izpostavljajo. Ponosni smo, da lahko sodelujemo z njimi in tako pokažemo svojo strokovnost in predanost. Samoocena, trening, trenerska podpora in individualni razvoj so glavni elementi programa zaposlovanja športnikov, ki jim pomaga, da svoje vrline prenesejo tudi v svet dela.”

Damijan Lazar, predsednik ZSIS-POK: “V času, ko je težko dobiti delo, je za nas zelo pomembno, da imamo podjetje, ki zna dobro predstaviti naše posebnosti našim bodočim delodajalcem. Z Adeccom smo pridobili sogovornika, s katerim lahko zbližamo  zahteve delodajalcev in naše zmožnosti. Sami pa moramo dokazati, da smo zaupanja vredni partnerji, ki ponujamo dobre in zanesljive iskalce zaposlitve. Naši športniki pa bodo morali zadostiti pričakovanja delodajalcev. Vsi trije partnerji, Adecco, športniki in delodajalci, v projektu zaposlovanja naših športnikov bodo morali dokazati, da vlagajo veliko truda za dober končen rezultat, ki pa pomeni zaposlitev našega športnika.

Iz prve roke

Ob podpisu dogovora o sodelovanju sta organizaciji pripravili tudi dogodek, na katerem so predstavniki športnikov, delodajlcev in kadrovikov govorili o problematiki zaposlovanja športnikov. Na dogodku je svoje izkušnje z iskanjem zaposlitve predstavil športnik invalid ročni kolesar Primož Jeralič. Predstavniki delodajalcev pa so govorili o tem, s kakšnimi omejitvami se soočajo pri zaposlovanju oseb s posebnimi potrebami. Vsi udeleženci v okrogli mizi so predstavili predloge, kako bi lahko ta odnos izboljšali. Strinjali so se, da lahko športniki zaradi svojih izjemnih osebnostnih lastnosti prinesejo dodano vrednost v podjetje, če to le lahko najde način, kako jih vključiti v svoj proces dela. Zaposleni so pomembna vrednost podjetja, za katero je lahko pravi izziv poiskati osebo, ki ima potrebna znanja in veščine in je v enaki meri tudi predana delu. Ciljno usmerjene, odločne, pogumne in navdihujoče posameznike je vedno težko najti. Paraolimpijski atleti imajo edinstvene sposobnosti in mnoge veščine, ki jih lahko ponudijo delodajalcem. Kljub temu je lahko izziv usklajevanje športnikov invalidov z okoljem v podjetjih.

{gallery}fotogalerije/131128_adecco_zispok{/gallery}

O viziji IPC ACP

Program je podrobneje predstavil Karl Meesters, globalni menedžer projekta za Mednarodni paraolimpijski komite programa zaposlovanja športnikov (IPC ACP) v Adeccu. Program zaposlovanja paraolimpijskih športnikov v Adeccu poteka od leta 2007. V letu 2012 sta Adecco in Mednarodni paraolimpijski komite podaljšala svoj dogovor o sodelovanju do leta 2020. Adecco v atletom ob koncu njihove športne kariere pomaga pri prehodu na trg dela. Program je namenjen vsem vrhunkim športnikom, ki si želijo pridobiti dodatno znanje in sposobnosti za uspešno prihodnost po športni karieri, in vsem mladim vrhunskim športnikom, ki se največkrat premalo zavedajo pomembnosti razvoja celostne osebnosti. Športna tekmovanja zahtevajo izredno velik osebni vložek in športnikom dopuščajo zelo malo ali skoraj nič časa za pripravo na življenje po športni karieri. Dejstvo je, da mnogi športniki zaključijo športno kariero v zrelih letih, to pa prinaša težje vključevanje na trg dela, še posebej če upoštevamo, da mnogi med njimi nimajo ustrezne izobrazbe. Z Razvojnim programom zaposlovanja športnikov Adecco športnikom pomaga pri ustvarjanju nove kariere, podjetjem pa zagotovi izjemne zaposlene, ki so premagali mnoge ovire na poti do svojih ciljev.

Print Friendly, PDF & Email