Z današnjim slavnostnim odprtjem, ob 20. uri po ruskem in ob 17. po slovenskem času, v Sočiju se bo začel drugi del zimskega olimpijskega festivala v Rusiji. Najboljši športniki invalidi se bodo od 7. do 16. marca merili na zimskih paraolimpijskih igrah, slovenske barve bo zastopal alpski smučar Gal Jakič.

140307_soci_00

13. in 15. marca

Slovenska zasedba na igrah bo na istih prizoriščih, ki so pred tedni prinesla toliko uspehov slovenski olimpijski odpravi, tokrat precej skromnejša. Slovenija bo imela na zimskih igrah le enega aktivnega udeleženca, Gala Jakiča, ki bo tekmoval v alpskem smučanju z monoskijem. Pričakovanja je edini slovenski udeleženec strnil v želje po preboju med deseterico, zadovoljen pa bi bil tudi z uvrstitvama v prvi petnajsterici. Nastopil bo v dveh disciplinah, v slalomu, ki bo na sporedu 13. marca, ter veleslalomu 15. marca.

:: Pogovor z Galom Jakičem po prihodu v Soči in prvem treningu

Iz kar 45 držav

Za Jakiča bodo igre v Sočiju tretje v paraolimpijski karieri. Tekmovalni prvenec je doživel v Vancouvru 2010, leta 2006 pa je bil že na igrah v Torinu, a je ostal je brez aktivnega nastopa, dobil pa je priložnost kot predtekmovalec. Na letošnjih igrah bo v devetih tekmovalnih dneh na voljo 72 kompletov medalj v različnih disciplinah in kategorijah v petih športnih panogah: alpskem smučanju, hokeju, biatlonu, smučarskem teku in curlingu na vozičkih. Nastopilo bo 575 športnikov iz 45 držav.

Print Friendly, PDF & Email