V Sočiju je vse nared za slavnostno otvoritev paraolimpijskih iger, ki se bo zgodila jutri, 7.3. Slovenski smučar Gal Jakič je danes prvič preizkusil progo po prihodu v Rusijo, jutri se bo udeležil uradne otvoritve že 11-ih iger po vrsti.

140302_jakic_00
Danes prvič na treningu

»Prvi vtisi iz Rusije so zelo dobri,« pove uvodoma Gal, ki nastopa na svojih tretjih igrah: »Včeraj smo testirali logistiko, danes smo bili že ob 8.30 na progi. Vadili smo veleslalom, občutki so dobri, pogoji za vadbo in trening pa stabilni. Včeraj je deževalo, a ni pokvarilo pogojev ali proge.«

:: Uradna spletna stran Soči 2014

:: Uraden Twitter Gala Jakiča

:: Kdo je osvojil medalje v Vancouvru

Do 140 km/h

»Proga je prava tekmovalna, kljub temu da gre za trening stezo. V bližini je danes potekal tudi trening smuk. Preizkusil sem se tudi na strmini,« še izvemo od Gala. Sicer pa so vsi tekmovalci pod vtisom dveh padcev na treningu smuka. Eden od Galovih prijateljev iz reprezentance Združenih držav Amerike pa je dejal, da na tako zahtevni progi ni nastopal. »Sedeči smučarji so dosegali hitrost okoli 114 km/h, stoječi pa celo 140 km/h,« postreže Gal z osupljivimi podatki.

Po progi Tine Maze

»Smuk je zelo zahteven. Zahteva totalno zbranost in celega smučarja. Pravega super G zavoja sploh ni, za konec pa je še prelomnica, kjer je napako na smuku naredila tudi naša Tina Maze,« razkrije Gal, ki pohvali organizatorje, ki se trudijo na vsakem segmentu iger.

Razbita vojska

Včeraj so v vasi, skupaj so tri, dvignili tudi slovensko zastavo. »Bilo je prijetno, slovesnosti se je udeležil tudi Luka Lampret, slovenski prostovoljec, ki pomaga na igrah, skrbi pa za Slovake,« še javi slovenski smučar iz Sočija. Slovenska delegacija biva v eni do vasi, družbo vsem alpinkam in alpincem delajo snowboardarj, kar Gala ne veseli najbolj: »Zdi se mi, da se na vsakih igrah bolj razbija ta paroalimpijski duh, saj nismo vsi na kupu. Sedaj smo tu le alpinci in snowboarderji, vsi pa se danes že poznamo med sabo!«

Za konec prvega javljanja Gal doda, da bodo jutri zjutraj trenirali, popoldan odhajajo na slovesno otvoritev, v soboto pa si bodo ogledali tekmo smuka.

Print Friendly, PDF & Email