Na paraolimpijskih igrah v Sočiju, ki potekajo med 7. in 16. marcem, bo danes prvič nastopil tudi edini slovenski udeleženec Gal Jakič. Slovenskega tekmovalca, ki se bo meril v konkurenci sedečih smučarjev, čaka nastop v slalomu, dva dni pozneje pa bo svoje paraolimpijske nastope končal z veleslalomom.

140310_jakic_gal_00

Ob 12.55

Slalomisti se bodo na progo v Roza Hutorju podali ob 12.55 po slovenskem času, druga vožnja bo ob 16.35. Jakič bo startal ob koncu skupine 40 smučarjev v sedeči konkurenci, imel bo številko 107.

:: Videopovzetke dneva spremljajte na TV Slovenija 2

:: Videoprenos iger v živo iz Sočija


V soboto še veleslalom

Na letošnjih igrah bo 25-letni slovenski smučar nastopil v dveh disciplinah, poleg preizkušnje v slalomu ga čaka še tekma v veleslalomu 15. marca, predzadnji dan iger. Edini slovenski udeleženec iger je na paraolimpijskih igrah tekmovalni prvenec doživel v Vancouvru 2010, ko je bil 29. v slalomu, v veleslalomu pa je odstopil. Leta 2006 je bil sicer tudi že na igrah v Torinu, a je ostal je brez aktivnega nastopa. Ko je že bil na prizorišču, je namreč Mednarodni paraolimpijski komite (IPC) ugotovil, da nima dovolj točk za nastop, zato je dobil priložnost le kot predtekmovalec.

Ne brezglavo v napad

»Občutki so dobri, pripravili smo se na današnjo preizkušnjo,« pravi Jakič. Včeraj je slovenski predstavnik na delu videl tudi dekleta. »Bistveno je, da se prilagodim na sneg, odpeljem pametno, taktično pa napadem, kjer je to pač mogoče,« nadaljuje Gal, ki opozarja, da brezglav napad ni najboljša ideja: »V prvih desetih vraticah na največji strmini napada ni, kasneje pač, saj se proga zravna in postane položnejša.«

In dodaja:
»Dobil sem tudi nekaj koristnih informacij od fantov, ki so že opravili superkombinacijski slalom. Pozoren bom moral biti na težišče.«

Na progo se Gal podaja kot 107.

»To je moja številka, vsak bi imel rad nižjo, a sem z no zadovoljen. Tako ali tako po pravilih FIS v drugem teku nastopimo vsi. Naš cilj pa jasen – ne bomo dovolili, da nas dirka prepriča v to, da bi neumno tvegali.«

Podelili osem kompletov medalj

Včerajšnji dan je dal osem novih olimpijskih prvakov in prvakinj. Nemka Andrea Rothfuss je bila najboljša v ženskem slalomu stoje, Rusinja Aleksandra Frančeva pa je slavila v slalomu med slepimi in slabovidnimi.

V moškem šprintu na smučeh na en kilometer (sedeči) je slavil domačin Roman Petuškov, med stoječimi je prvak postal Kiril Mikhailov, pri slepih in slabovidnih pa Kanadčan Brian McKeever. Pri dekletih prav tako na en kilometer so zlate medalje šle na Norveško (Mariann Marthinsen – 1 km sede) ter v Rusijo (Ana Milenina stoje, Mikhalina Lisova slepi in slabovidni).

Vrhunci 5. dne:

 

Print Friendly, PDF & Email