Zimske paraolimpijske igre, ki se bodo v ruskem Sočiju končale danes, so za slovensko reprezentanco tekmovalni konec doživele že včeraj. Edini slovenski udeleženec iger, alpski smučar Gal Jakič, je na veleslalomski preizkušnji v kategoriji sedečih smučarjev odstopil, potem ko se mu je na drugi progi odpela smučka.

20140316_jakic_00

Tehnične težave

Po prvi vožnji je bil Jakič na 29. mestu, v drugi pa je zaradi tehničnih težav nastop predčasno končal. Na njegovem monoskiju se je namreč odpela smučka, potem ko je zapeljal v snežni kanal, in padca ni mogel preprečiti.

:: Prispevek TV Slovenija o nastopu Gala Jakiča (15.03.2014)

:: Video padca na drugi progi

:: Prispevek TV Slovenija o nastopu Gala Jakiča (13.03.2014)

:: Videopovzetke dneva spremljajte na TV Slovenija 2

:: Videoprenos iger v živo iz Sočija

Moralo bi zdržati

»V prehodu na prvo prelomnico sem zapeljal v snežni kanal, odpel se je avtomat in sem zletel iz smučke. Pozneje sem šel še enkrat gledat posnetek nastopa, ki sicer ni imel idealnega začetka, a bi avtomat moral zdržati. Očitno sem imel malo smole in je šlo za tehnološko napako. Ti avtomati bi morali zdržati 200 kilogramov pritiska, tudi zato, ker je za tekmovalce bolje in bolj varno, če smučka ob padcu ostane na monoskiju,« je Jakič pojasnil, kaj se je dogajalo v drugi vožnji paraolimpijskega veleslaloma.

Trenutek povsem neprimeren

Takšne težave v njegovem športu niso prav pogoste, a je imel, dodaja, smolo ob najmanj primernem trenutku: »Načeloma se to ne bi smelo dogajati, je pa res, da imamo z zadnjo serijo teh avtomatov težave. Niso tako pogoste, da bi nas skrbelo, danes pa se je to zgodilo ob popolnoma neprimernem trenutku.«

Pohvale za progo

 

Po četrtkovi preizkušnji v slalomu (tudi ta se je za slovenskega smučarka končala z odstopom) so se predvsem tekmovalci z višjimi startnimi številkami, kakršno je imel tudi Jakič, pritoževali zaradi popolnoma uničene proge. Danes je 25-letni slovenski smučar prireditelje za opravljeno delo na progi v Roza Hutorju pohvalil: »Danes je v prvi vožnji proga zdržala, prirediteljem jo je uspelo ohraniti celo. Res je, da so uvedli posebne pogoje, pri ogledu tako obeh strmih delov tekmovalci nismo smeli presmučati, tako da so ohranili najbolj izpostavljene dele na najbolj nevarnih prelomnicah. Na prvi progi tako kljub visoki številki nisem imel pripomb, na drugi se je malo poznalo, da je načeta, a predvsem zaradi tega, ker smo bili na njej že od sedme ure zjutraj.«

Print Friendly, PDF & Email