Potem ko so v Sočiju februarja svoje olimpijske nastope končali najboljši zimski športniki na svetu, so sinoči drugi del športnega praznika v tem ruskem črnomorskem mestu končali še najboljši športniki invalidi, ki so se merili na devetih zimskih paraolimpijskih igrah.

20140317_zaprtje_iger_01

Soči se je nekaj tednov po olimpijskem blišču še enkrat odel v praznično podobo in sprejel še paraolimpijce. Od 7. do 16. marca se je v Sočiju in Roza Hutroju merilo skoraj 600 tekmovalcev iz 45 držav. Ta številka pomeni za Mednarodni paraolimpijski komite (IPC) nov rekord po številu udeleženk na zimski izvedbi iger, v Sočiju pa so nastopile tudi tri novinke, Brazilija, Uzbekistan in Turčija.

Predsednik IPC Philip Craven je paraolimpijske igre v Sočiju označil za spektakularen prikaz športa in dejal, da so prinesle velik razmah športu invalidov. “Igre so dih jemajoče, ne samo zaradi svojega trenutnega učinka. So sijajen pokazatelj zmožnosti športa in človeškega duha,” je ob koncu iger v Rusiji dejal prvi mož krovne paraolimpijske organizacije.

Govor Philipa Cravna:

http://www.youtube.com/watch?v=8aWJIz5RNmY&

IPC je bila že po nekaj dneh presenečen nad odzivom javnosti, tako navijačev, ki so dobro napolnili prizorišča petih športnih panog (na paraolimpijskih igrah je bilo na voljo 72 kompletov medalj v različnih disciplinah in kategorijah v alpskem smučanju in deskanju, hokeju, biatlonu, smučarskem teku in curlingu na vozičkih), kot tudi nad gledanostjo prenosov. Številke iz Vancouvra 2010 so Rusi hitro presegli, skupno so ljubiteljem športa prodali 316.200 vstopnic za paraolimpijske dogodke. Craven je poudaril, da gre za trend naraščanja, ki mu sledijo poletne in zimske igre, tako da tudi na naslednjih v korejskem Pjeongčangu pričakujejo podobno rast zanimanja. V eni najteže pričakovanih končnih odločitev na igrah pa so v soboto domačini spet ostali brez zlate medalje – podobno kot na olimpijskem hokejskem turnirju so bili Rusi premagani, le da so tokrat igrali v velikem finalu, kjer pa je pred množico navdušenih navijačev slavila ekipa ZDA z 1:0.

Boj za zlato hokejsko medaljo:

http://www.youtube.com/watch?v=izbzS2GlMdc&

Boj za bron:

http://www.youtube.com/watch?v=kji7aUYZgi0&

Po za Slovenijo izjemno uspešnih olimpijskih igrah se je v Sočiju predstavila tudi na paraolimpijskih. Res pa je, da je bila slovenska zasedba precej skromnejša. Slovenijo je predstavljal le en aktiven udeleženec, Gal Jakič, ki je tekmoval v alpskem smučanju z monoskijem. Za 25-letnega športnika so bile to tretje paraolimpijske igre. Tekmovalni debi je doživel v Vancouvru 2010, ko je bil 29. v slalomu, v veleslalomu pa je odstopil. Leta 2006 je bil na igrah v Torinu, a je ostal je brez aktivnega nastopa, ker je, ko je že bil na prizorišču, IPC ugotovil, da nima dovolj točk za nastop, zato je dobil priložnost le kot predtekmovalec. V Sočiju se mu ni izšlo vse po načrtih, saj je oba nastop končal predčasno in ostal brez uvrstitev. V slalomu je na precej uničeni progi z visoko startno številko odstopil na prvi progi, v veleslalomu pa je v drugi vožnji doživel tehnično okvaro, saj se mu je odpela vez smučke na monoskiju in je končal v snegu. Vseeno je bil z igrami in odnosom prirediteljev ter navijačev zadovoljen: “Ogledal sem si tudi hokejsko tekmo med ZDA in Rusijo. Vzdušje je bilo zares dobro, gledalcev pa več kot 5000. Tudi na alpskih tekmovališčih je bil odziv zelo velik, med OI tribune nikoli niso bile povsem polne, tu pa večkrat. Res je, da morda Rusi ne poznajo tako dobro paraolimpijskega športa kot Kanadčani v Vancouvru, a so zelo srčni.”

Zaključna slovesnost:

Print Friendly, PDF & Email