Evropska športna organizacija gluhih (dalje EDSO – European Deaf Sports Organization) je na svoji seji Upravnega odbora v turškem mestu Antalya lani 7. in 8. novembra 2012 sprejela odločitev, da izmed dveh kandidatov za organizacijo in izvedbo prvega evropskega prvenstva gluhih v kegljanju v letu 2014 – to sta bili Hrvaška in Slovenija – izbere za gostitelja tega prvenstva Slovenijo-njeno predstavnico Športno zvezo gluhih Slovenije (ŠZGS), ki bo s svojo kegljaško ekipo tudi sodelovala.

140617_plakat_00

Partnerski projekt

K organizacijskim pripravam za izvedbo 1. evropskega prvenstva gluhih v kegljanju pritegnili Zvezo za šport invalidov Slovenije-Paraolimpijski komite in Kegljaško zvezo Slovenije, ki bo na prvenstvu zagotovila sodniško organizacijo ter družbo Thermana Laško, ki bo poskrbela za nastanitev tekmovalcev. Intenzivne priprave so potekale leto in pol. Kot dodatno pomoč smo pridobili sodelavko Silvo Razlag, dolgoletno selektorko in trenerko kegljaške reprezentance slepih in slabovidnih Slovenije, z bogatimi izkušnjami pri organizaciji mednarodnih kegljaških tekmovanj.

Za prizorišče tekmovanja smo izbrali kegljišče Golovec v Celju, ki ima ustrezno kategorizacijo za mednarodna tekmovanja. Tekmovanje se bo pričelo v torek 24. junija ob 9. uri, ko bodo na sporedu ekipne tekme. Zaključilo se bo v soboto, 28. junija s tekmami posameznikov, medtem ko bodo tekmovalci imeli v četrtek, 26. junija prost dan. Prvenstvo bo spremljal podpredsednik EDSO, Vasyl Sandugei iz Kijeva (Ukrajina). Potek tekmovanja pa bo nadzoroval EDSO tehnični delegat za kegljanje Thomas Weisner iz Deggendorfa (Nemčija).

Pregled tekmovališča

Ker statut Evropske zveze za šport gluhih predvideva, da se pred izvedbo velikih tekmovanj, opravi obvezen pregled tekmovalnega prizorišča, zato sta se med 20. in 23. junijem 2013 v Sloveniji mudila inšpektorja; podpredsednik EDSO Vasyl Sandugei in tehnični delegat za kegljanje Thomas Wiesner. Inšpektorja sta si skupaj z Antonom Petričem, sekretarjem Športne zveze gluhih Slovenije (ŠZGS) in njenim predsednikom Robertom Žlajpahom ter podpredsednikom Alešem Peperkom, ogledala prizorišče tekmovalnega dela – športno dvorano Golovec. Po temeljitem pregledu sta sklenila, da so kegljaške steze in dvorana ustrezne in skladne z standardi za evropsko prvenstvo. Inšpektorja sta si ogledala tudi namestitvene prostore za tekmovalce in potrdila hotel v Laškem za nastanitev reprezentanc, prav tako pa tudi prostore za novinarje.

Na razpis k sodelovanju na evropskem prvenstvu gluhih v kegljanju so se prijavile reprezentance Nemčije, Avstrije, Hrvaške in Slovenije. To so države, ki imajo bogato tradicijo kegljanja tako pri slišečih kot tudi gluhih. Skupaj se je prijavilo 82 tekmovalcev in spremljevalcev. Tekmovali bodo v štirih disciplinah: ekipno, dvojice, posamezno in sprint v moški in ženski konkurenci.

Reprezentanca znana

Slovensko reprezentanco bodo zastopali Aleš Peperko, ki je obenem tudi selektor, Tomaž Klemen, Esad Hadžiagić, Robert Marolt, Milan Marolt in Branko Srdan v moški konkurence, medtem ko bodo med ženskami zastopane Irena Turk, Deja Peperko in Sabina Hmelina. Od reprezentančnih tekmovanj je odstopil Dragutin Draganjac zaradi zdravstvenih težav. Slovenska izbrana kegljaška ekipa gluhih ima skupne treninge na kegljišču Konjičanka v Slovenskih Konjicah in Golovec v Celju. Redne individualne treninge pa so imeli vsak na svojem kegljišču v domačem kraju.

Print Friendly, PDF & Email