Danes se je zaključilo prvo evropsko prvenstvo gluhih v kegljanju, ki je v organizaciji Športne zveze gluhih Slovenije in Zveze za šport invalidov – Paraolimpijskega komiteja s podporo Kegljaške zveze Slovenije potekalo od 23. junija v Celju. EP so se udeležile reprezentance štirih držav: Nemčije, Avstrije, Hrvaške in Slovenije, skupaj 32 igralcev in 16 igralk.

Aleš Peperko in Tomaž Klemen sta na zadnji dan prvenstva za Slovenijo prikegljala srebrno medaljo. V tekmi dvojic sta v polfinalu premagala avstrijski par Val – Bransttäter in se v finalu pomerila s Hrvatoma Željkom Milićevićem in Vladom Daenovićem. V napeti in izenačeni finalni tekmi dvojic sta izgubila, in sicer z rezultatom 1 : 1 v igrah, v dodatnih dveh lučajih pa sta podrla komaj štiri keglje manj kot nasprotnika. Kljub drugemu mestu sta z rezultatom upravičeno zadovoljna. Peperko, ki je bil tudi selektor slovenske reprezentance in sploh pobudnik tega evropskega prvenstva, je na EU dosegel še dva dobra rezultata, in sicer je bil v tekmiposamično s 553 podrtimi keglji osmi, v kombinaciji pa s podrl 1108 kegljev in zasedel odlično, peto mesto.

V slovenski kegljaški reprezentanci so igrali še: Branko Srdan, Esad Hadžiagić, Milan Marolt in Robert Marolt ter ženske predstavnice Irena Turk, Deja Peperko in Sabina Hmelina.

Prevlada Nemčije

Največ zlatih medalj so si na EP gluhih v kegljanju prikegljali Nemci. Diane Graupeter in Frank Schäfer sta zmagala v kategoriji posamezno v ženski oz. moški konkurenci. Silvia Weber in Mario Weber sta bila prva v izločevalni tekmi »sprint«, ženski par Sandra Keller – Eva Baethke pa sta bili najboljši dvojici na prvenstvu. Tudi ekipno so bili najboljši Nemci. Moška ekipa v zasedbi Mario Weber, Sebastian Keller, Josef Rothmeier in Dirk Uhlig je skupno podrla največ kegljev (2206). Tudi v ženski ekipni konkurenci so bile nepremagljive kegljačice iz Nemčije; Eva Bethke, Sandra Keller in Silvia Weber so s 1522 podrtimi keglji zasedle prvo mesto.

Dvakrat je na EP v kegljanju zaigrala tudi hrvaška himna, in sicer ob zmagi Marije Radić, ki je s 1058 podrtimi keglji zmagala v kombinaciji. Sorojak Željko Milićević pa je zmagovalec v kombinaciji v moški konkurenci (1131 podrtih kegljev).

Pohvale za organizacijo

Ob zaključku je podpredsednik Evropske športne zveze gluhih Vasyl Sandugei pohvalil organizacijo prvega evropskega prvenstva. Izpostavil je pomen dobre medijske podpore Spletne TV (www.gluhi.si) za nadaljnjo promocijo tega športa in dodal, da si bo prizadeval, da bi se športna disciplina kegljanja uvrstila v uradni program olimpijade gluhih, kar bi rešilo tudi finančne zagate športnikov.

Predsednik Robert Žlajpah in sekretar Športne zveze gluhih Slovenije Tone Petrič sta izrazila zadovoljstvo z izvedbo prvenstva. Zahvalila sta se Kegljaški zvezi Slovenije za brezplačno sodniško ekipo in pomoč pri organizaciji, Mestni občini Celje za brezplačno kegljišče ter vsem sponzorjem in prostovoljcem, brez katerih izvedba prvega Evropskega prvenstva gluhih v kegljanju ne bi bila mogoča.

Print Friendly, PDF & Email