Danes se v nizozemskem Eindhovnu začenja evropsko plavalno prvenstvo, ki se bo končalo v nedeljo, 10.8. Sodeluje 414 športnic in športnikov iz 37 držav, prvič po letu 1994 tudi Malta. Slovenske barve branita Darko Đurić in Aleš Sečnik, spremlja pa ju trener Matej Globočnik.

140804_eindhoven_00

Po medaljo

24-letni Darko Đurić je v tem letu precej pozornosti namenil humanitarni akciji, kjer se zbirajo sredstva za njegovi protezi, ki bi mu v prihodnjih letih olajšali gibanje in mu omogočili še boljši trening. Kljub temu pa Darku ambicij ne manjka. »Glede na konkurenco je realnost, da se uvrstim v vseh disciplinah med pet. Če pa se poklopi dnevna forma, pa je mogoča tudi medalja!« pravi aktualni svetovni prvak na  50m delfin in 100m prosto.

Đurić bo v Eindhovnu plaval na 50m delfin, 100m in 200m prosto ter 50m prosto.

In osebne rekorde

22-letni Aleš Sečnik je dva meseca treniral v Kamniku s trenerjem Alešem Kuharjem, kjer sta opravila 53 dni kvalitetnih priprav, v želji po boljših izidih je Aleš s pravilno prehrano izgubil deset odvečnih kilogramov. »Počutim se super, forma je dobra, časi na treningu pa so bili dobri. Če bo tako na tekmi, potem bo super. Večjih ciljev nimam, si pa želim izboljšati osebno rekorde,« pove Sečnik, ki mu je treninge in dobro delo omogočil osebni sponzor podjetje Click2Chic.si. Sečnik bo nastopil na 100 in 50 prosto, 50 hrbtno in 50 prsno.

Izvrstna konkurenca

Plavalni trener Boro Štrumbelj pred evropskim prvenstvom:
»Letos je bilo za naju z Darkom in ostalo ekipo prehodno leto pred napori, ki nas čakajo prihodnje leto na svetovnem prvenstvu, kjer se bo lovilo tudi norme za POI Rio in seveda leto 2014, kjer je cilj medalja. Organizem si pač mora vzeti leto za počitek in mi smo se skupaj odločili, da bo to letos. Eden od ciljev letos je bil tudi priskrbeti sredstva za nove proteze, da bo lahko lažje opravljal priprave za tekmovanja v naslednjih dveh zares napornih sezonah. Pričakovanja so torej nekoliko nižja kot lani, vseeno pa upamo, da se bo Darko vrnil s kakšno medaljo, ki nikakor ni nedosegljiva predvsem na 100 prosto. V 50 m delfin je ponovno združen z višjo kategorijo, to pa ne pomeni, da jih ne more premagati, je pa tokrat zlata medalja nedosegljiva zaradi združitve skupin. Tudi v šprintu na 50 prosto je konkurenca zelo zgoščena in tu bo odločal predvsem dnevni nadih pri vseh plavalcih. Druga zgodba je Aleš Sečnik, ki se je zelo dobro pripravljal in od njega lahko pričakujemo osebne rekorde, če bo le lahko tudi na tekmovanjih pokazal, kar kaže na treningih. Prvenstvo v Eindhovnu bo zelo močno, saj bo na njem nastopalo 414 plavalcev in plavalk in lahko se ponovno nadejamo odličnih nastopov evropskih plavalcev in plavalk.«

Bazen poznata

»Z Darkom sva bila na tekmovanju v Eindhovnu že meseca aprila ravno zato, da preizkusi bazen. Želim si, da bi priplaval vsaj eno medaljo. To bo velik uspeh. Pri 50m delfin so kategorije ponovno združili,  S4 in S5, zato bo medaljo v tej disciplini težko doseči. Osredotočil se bo na plavanje 100m prosto in 200m prosto,« še doda Matej Globočnik, ki bo Štrumblju z Jano Čander bdi dan Đurićem.

»Bazen oba plavalca dobro poznata, pogoji za dobre rezultate so odlični, ne skrbi me tudi glede organizacije tekmovanja saj so se še vedno izkazali kot odlični organizatorji tekmovanj v plavanju invalidov,« še doda Globočnik.

EP Eindhoven, 4. – 10.8.

ponedeljek, 3.8.

Darko Đurić (S4)
9:08 kvalifikacije 100m prosto
17:36 finale 100m prosto

Aleš Sečnik (S2)
17:30 Finale 100m prosto

Tekmovanje lahko spremljajte na:

:: na spletni strani IPC (rezultati v živo)

:: spletni televiziji

:: Facebooku IPC

:: Twitterju

Print Friendly, PDF & Email