Slovenska kolesarska reprezentanca je minuli vikend nastopila na tekmi svetovnega pokala v Italiji. Za točke je poskrbel Primož Jeralič, ki je cestno dirko in kronometer končal na 10. mestu ter pridobil pomembne točke UCI.

0806_jeralic_primoz_00


Prve točke

Uvodoma je bila na sporedu vožnja na čas. V kronometru je Roman Pongrac (C2) osvojil 15. mesto. Anka Vesel (H3) je osvojila 12. mesto, Marko Sever (H4) 15. mesto, Marko Doberšek (H4) 21. mesto, tandem Alen Kobilica/Tadej Valjavec 14., Primož Jeralič (H5) pa je bil 10., kar je bilo dovolj za prve UCI točke v sezoni 2015.

Na cesti dirki je debitantka na mednarodni sceni Anka Vesel v kategoriji H3 pristala na 12. mestu in s tem uspešno zaključila premierni tekmovalni nastop. V kategoriji ročnih koles H5 je Primož Jeralič osvojil 10. mesto in s tem nove točke, ki jih potrebujejo kolesarji za uvrstitev na paraolimpijske igre v Rio.

Tekmovalni dan so zaključili ročni kolesarji v kategoriji H4. Marko Sever je po začetnem delu, ko je še držal stik z glavnino, popustil in dirko končal na 19. mestu. Marko Doberšek je v drugem krogu zletel s proge v ostrem ovinku ter odstopil zaradi okvare kolesa. Poškodb k sreči ni utrpel, je pa bila proga nevarna zaradi ostrih ovinkov in velikih hitrosti, ki jih dosegajo kolesarji v vseh kategorijah.

Odstop Valjavca in Kobilice

Na cestni dirki, kjer so morali kolesarji prevoziti 15 krogov v skupni razdalji 106 kilometrov, je nastopilo 26 tandemov. Dirko sta zaznamovala dva težja padca in sedem odstopov, med njimi tudi naš tandem Alen Kobilica s pilotom Tadejem Valjavcem. Kolesarja sta prvih pet krogov še držala priključek z vodilnimi, a popustila le tik pred zmanjšanjem izjemno hitrega tempa skupine. Na tehnično zelo zahtevni in tudi nevarni progi je bila na 106 km povprečna hitrost zmagovalcev kar 44,5 km/h. Prvi krogi pa so se odvijali s povprečno hitrostjo 46km/h.

»Potrebno je omeniti, da je Alen Kobilica v konkurenci edini kolesar s popolno izgubo vida. Vsi ostali kolesarji imajo lažje okvare vida, kar jim na tekmi daje izjemno prednost, saj dejansko vidijo, kaj se okoli njih dogaja, kdaj je potrebno pospeševati, zavirati, na kolesu vstati… V parakolesarstvu žal oboji športniki tekmujejo skupaj, kar je verjetno razlog, da med prvo dvajseterico na svetu ni slepih kolesarjev,« je še dodal trener Aleksej Dolinšek.

Pozitivna ocena

»Kar nekaj tekmovalcev je zelo blizu deseterice, kar je obet za nadaljevanje sezone. Omeniti je potrebno, da so tekme svetovnega pokala po konkurenci enakopravne svetovnemu prvenstvu in paraolimpijskim igram, zato ocenjujem nastop reprezentance kot dober,« pa je dodal Dolinšek še oceno nastopov Italiji.

»Za nami je izvrsten vikend v Italiji. V izjemni konkurenci sem se dvakrat zavihtel do točk, ki se delijo od 1. do 10. mesta. Dirkali smo v zahtevnih pogojih, trasa je bila težka, ogrelo se je do 35 stopinj Celzija. Obrestovalo se mi je delo z mojim novim klubom Ride, prav tako pa se je izkazalo moje novo kolo,« je sklenil javljanje iz Italije Jeralič.

Print Friendly, PDF & Email