Prvi dan svetovnega prvenstva v sprintu na mirnih vodah, ki ta teden poteka v Milanu, so se na regatno polje podali parakajakaši, parakanuisti in parakajakašice. Slovenske barve je zastopal Dejan Fabčič, ki je v svoji kategoriji nastopil zelo dobro in si z drugim mestom v polfinalni skupini priveslal uvrstitev v finale A. S tem tudi ostaja v igri za osvojitev ene izmed šestih kvot za nastop na paraolimpijskih igrah.

1908_fabcic_00

Sledil Avstrijcu

Dejan Fabčič je že v dopoldanskem delu programa svojo prvo nalogo – uvrstitev v polfinale – opravil brez večjih težav. V svoji kvalifikacijski skupini je v cilj priveslal kot četrti, kar je bilo dovolj za napredovanje v popoldanski del tekmovanja. V predtekmovanju je imel skupno osmi čas. Še hitreje je veslal v popoldanskih polfinalnih preizkušnjah, kjer je bil dve sekundi hitrejši kot v prvem nastopu na svetovnem prvenstvu. Startal je zelo odločno in sledil tempu favorita prvenstva Avstrijca Markusa Mendyja Swobode. V srednjem delu je sicer kazalo, da mu že nekoliko pohajajo moči, a je v zadnjem delu proge pospešil na vso moč in v cilj priveslal kot drugi.

»To je bilo prav to, kar sem upal, da bom prikazal in da moje delo ne bo šlo v nič. Po predtekmovanju sem bil malo razočaran, saj od sebe nisem dal 100 odstotkov. V polfinalu pa je bilo tako kot sem želel. Čas s treningov sem izboljšal za sekundo, ampak na tekmi je drugače, ker je še zmeraj prisotnega malo adrenalina. Prvih 50 metrov sem ga poskušal loviti, potem pa sem tako ali tako vedel, da bo šel naprej, ampak na koncu niti ni pobegnil kot ponavadi. Že po tem sem vedel, da bo dober čas. Tokrat sem za spremembo zelo dobro startal. Potem mi je v srednjem del malo padel ritem, ampak na koncu sem poskušal vleči še na hrbet kot smo se dogovorili, čeprav me je na koncu malo zmanjkalo,« je povedal Fabčič.

Mesto v finalu

Avstrijec je bil od tekmecev hitrejši za več kot štiri sekunde, Fabčič pa je ciljno linijo prečkal malce hitreje kot Britanec Nicholas Beighton. Omenjena trojica si je tudi zagotovila mesto v finalu A, kjer bo šest najhitrejših nato prejelo kvoto za nastop na paraolimpijskih igrah. Skupno je imel Fabčič četrti čas polfinal.

Organizatorji so sicer tik pred zdajci nekoliko spremenili tekmovalni program, tako da so najprej organizirali le kvalifikacije in polfinale, za pozno popoldanski čas predvidene finalne vožnje pa prestavili za en dan. Dan D za Dejana Fabčiča bo tako jutri: »Sicer sem se psihično pripravil, da bo vse v enem dnevu, čeprav bi bilo morda res malo naporno. Je pa to, da bo finale dan kasneje, zame samo dobrodošlo, da se bom lahko spočil in končno najedel, ker nisem še nič konkretnega pojedel.«

O načrtih in željah za odločilni nastop v Milanu pa je razkril: »Prvi cilj je bila uvrstitev v finale. Tako ali tako v glavah vseh nas odzvanja le Rio, Rio, Rio. Cilj je bil finale, tu pa bom poskušal premagati še tri, da pridem do tega želenega mesta. S takšno vožnjo kot je bila polfinalna ali malenkost boljšo, bi bil lahko blizu.«

Print Friendly, PDF & Email