Najboljši smučarji invalidi so danes v Kranjski gori končali dvodnevni tekmovalni program svetovnega pokala. Tudi na petkovem drugem veleslalomu je bil uspešen edini domači predstavnik, bodoči paraolimpijec Jernej Slivnik je danes končal na desetem mestu.

Tekmi v Kranjski Gori sodita že med tiste, na katerih se odšteva tedne in dneve do paraolimpijskih iger v Pyeongchangu. Od četrtka je to odštevanje za slovenskega smučarja Slivnika precej manj stresno, saj je takrat z uvrstitvijo oziroma s tem, da je končal tekmo, tudi formalno potrdil zadnji pogoj za nastop na največjem tekmovanju za športnike invalide.

Slivnik je bil na četrtkovi prvi tekmi 13., danes je bil po prvi vožnji 15., v drugi pa je nato še nekaj pridobil in bil na koncu na desetem mestu.

“Danes sem bil veliko bolj sproščen. Včeraj sem izpolnil vse, kar sem si želel. Vožnji nista bili vožnji napak. V prvi je bila ena večja, v drugi več manjših. A vseeno, za mano sta dva res dobra dneva. Čez nekaj dni imam še nekaj tekem v Italiji, čaka me še veliko treninga, potem pa se bomo prilagajali vsemu, kar pride v marcu,” je črto pod domača nastopa potegnil šele 17-letni Slivnik

V Kranjski Gori sicer v teh dneh nastopajo številni najboljši alpski smučarji, razdeljeni pa so v tri kategorije. Slepi in slabovidni smučarji, stoječi smučarji (športniki s cerebralno paralizo in poškodbami okončin) in sedeči smučarji (športniki paraplegiki).

V Slivnikovi kategoriji sedečih smučarjev je bil danes najboljši Norvežan Jesper Pedersen.

“Jernej je imel zaradi odsotnosti zaradi poškodb malo smole, včeraj pa je potrdil normo in se razbremenil psihološkega pritiska. Danes se je že videlo, da je tehnično veliko bolje odpeljal progo in pokazal, kako dober smučar je. Za tako mladega tekmovalca je vsaka taka malenkost tista, ki te meče iz ritma, to pa se kaže na smučanju in rezultatih, čeprav se Jernej zaveda, da tu nastopa na verjetno najtežji tekmi svetovnega pokala,” je Slivnikov dosežek pohvalil nekdanji paraolimpijec Gal Jakič, ki je zdaj del organizacijske ekipe svetovnega pokala in tudi del slovenske reprezentance v smučanju.

Pravo partnerstvo

Kranjska Gora je četrta postaja v letošnjem svetovnem pokalu. Tekmi v Sloveniji so skupaj izvedli Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite, podjetja Hit Alpinea, ASK Kranjska Gora, RTC Žičnice Kranjska Gora ter Smučarski klub športnikov – invalidov Albatros.

“Lahko rečem, da smo zadovoljni, da je Jernej takole odpeljal. Bilo je težko, tudi precej odstopov, Jernej pa je bil tudi poškodovan in mu manjka treningov in samozavesti. Zdaj bo nekaj dni počitka, potem gremo na treninge, konec januarja še evropski pokal, mogoče pa sredi februarja še tekma ali dve,” je o načrtih do iger dejal njegov trener Roman Podlipnik.

V Kranjski Gori je bilo na obeh tekmah v paraalpskem smučanju 79 smučark in smučarjev iz 21 držav. Pri ženskah so danes zmagale Francozinja Marie Bochet (stoječe), Slovakinja Henrieta Farkašova (slepe in slabovidne) ter Nizozemka Linda van Impelen (sedeče), pri moških pa ob Pedersenu še Slovak Marek Kubacka (slepi in slabovidni) ter Rus Aleksej Bugajev (stoječi), ki je sicer nastopal, tako kot vsi njegovi rojaki, kot nevtralni športnik brez državnih oznak.

Korak naprej – športno in organizacijsko

“Zelo smo veseli, da gostimo tako velik dogodek v Sloveniji, letos jih bo celo več. Zgodilo se je to, kar je bila naša želja, Jernej je kljub poškodbi stisnil in potrdil normo za paraolimpijske igre in si priboril mesto na najbolj primeren način, z borbo. Pomembno je, da ima Slovenija na igrah tudi predstavnika v zimskih športih. V nadaljevanju bomo skušali raven teh tekem v Kranjski Gori še dvigniti in se dogovoriti za nadaljevanje sodelovanja v prihodnosti,” pa je pomen tekem v Kranjski Gori in uspeha Slivnika strnil predsednik krovne zveze za šport invalidov ZŠIS POK Damijan Lazar.

„Jernejeva zgodba je tako čudovita, da jo moramo vsi podpirati. Nič ne bi uspelo, če ne bi bil Jernej tako čudovit človek, dijak, športnik. Ima težave, a se ne da. Na šoli se mu prilagajamo in mu pomagamo,“ je povedala Lidija Dornig, ravnateljica jeseniške gimnazije, ki jo obiskuje Slivnik. Ravnateljica in del šolskega kolektiva je prišel navijat za Jerneja. „Škoda, da ni Južna Koreja bližje,“ so še dodali v smehu, in resno dodali, da prihodnje leto na tekmo svetovnega pokala v Kranjsko Goro pripeljejo celotno gimnazijo z Jesenic!

„Kranjska Gora je tretjič zapored gostila tekmovanje smučarjev invalidov. Opazno je, da je dogodek iz leta v leto boljše organiziran. Opazen pa je tudi podpora globalne organizacije, ki se je aktivirala na področju marketinga,“ je po koncu prireditve povedal Fedja Pobegajlo, direktor družbe Hit Alpinea.

 

Print Friendly, PDF & Email