V korejskem Pyeongchangu so paraolimpijci po petkovem slavnostnem odprtju iger danes opravili prva tekmovanja, podelili pa so že tudi prve medalje. Ob robu tekmovalnega dogajanja pa so v Pyeongchangu danes sklenili tudi dogovor o sodelovanju med obema krovnima športnima organizacijama, Mednarodnim olimpijskim in paraolimpijskim komitejem.

Začeli s smukom

Prva paraolimpijska zmagovalka v Pyeongchangu 2018 je Slovakinja Henrieta Farkašova, prvi tekmovalni dan iger pa so do dveh zlatih medalj prišli tudi ruski športniki, ki, tako kot njihovi predhodniki na olimpijskih igrah, prav tako ne smejo tekmovati pod rusko zastavo, temveč kot športniki pod paraolimpijsko zastavo.

Prve medalje so podelili smučarkam v kategoriji slepih in slabovidnih, Farkašova je slavila v smukaški preizkušnji. Za izkušeno slovaško paraolimpijko pa uspeh ni bil nič novega, saj je v svojo bogato zbirko uspehov dodala še šesto zlato paraolimpijsko medaljo. “Upam, da bodo naši nastopi v navdih in bomo pokazali vsem drugim, kaj lahko dosežemo,” je dejala zlata paraolimpijka.

VABLJENI K OGLEDU: Povzetek dneva na paraolimpijskijh igrah (TV Slovenija)

Prvi zlatih medalj so se razveselili tudi v ameriški reprezentanci, ki je z 69 aktivnimi udeleženci najbolj številčna na letošnjih igrah, v biatlonu je bila v ženski konkurenci najboljša Kendall Gretsch. Njen rojak Daniel Cnossen pa je v ameriško zbirko medalj dodal še zlato v smučarski smukaški tekmi.

Pomemben korak

Pomemben del prvega dne iger pa se je odvil tudi ob tekmovališčih. Sklenili so namreč sporazum med obema komitejema, ki prirejata igre: Mednarodnim olimpijskim (Mok) in paraolimpijskim komitejem (IPC). Njuna predsednika Thomas Bach in Andrew Parsons sta podpisala sporazum, ki podaljšuje partnersko sodelovanje vsaj do leta 2032. Z novim sporazumom so nadgradili starega iz Londona 2012, z njim pa so potrdili zavezo vseh olimpijskih kandidatov, ki želijo prirediti igre, da v program uvrstijo tudi izvedbo paraolimpijskih iger. Sporazum pa predvideva tudi pomoč Moka pri večji prepoznavnosti in izvedbi tekmovanj na paraolimpijskem delu vsakih iger.

Za slovenskega udeleženca iger Jerneja Slivnika se bo tekmovalno dogajanje v Pyeongchangu začeli sredi naslednjega tedna, ko ga v sredo čaka prva od dveh tekem, nastopil bo v slalomu.

Print Friendly, PDF & Email