Predzadnji dan paraolimpijskih iger v Pyeongchangu bo edini slovenski udeleženec Jernej Slivnik opravil svoj drugi in zadnji nastop. Mladega smučarja s Hrušice v soboto zgodaj zjutraj po slovenskem času časa še slalomska tekma.

V sredo je edini slovenski aktivni udeleženec paraolimpijskih iger v Pyeongchangu prestal tekmovalni krst. V uvodnem veleslalomu je slovenski parasmučar ostal brez uvrstitve, potem ko je odstopil v prvi vožnji.

V soboto ga čaka druga tekma, slalom. V slovenskem taboru v Južni Koreji imajo nekaj težav, 17-letni tekmovalec se slabo počuti, čuti pa tudi posledice pritiska in treme velikega tekmovanja.

Na vsaki tekmi lažje

“Razmere so po dežju slabše, kot bi si želeli. Malo je k temu pomagalo tudi ohladitev, v zadnjem dnevu se je temperatura spustila za 30 stopinj. Na zgornjem delu proge so razmere slabe, vidi se, da so se začele snežne plošče lomiti in prireditelje čaka veliko dela, da bodo zagotovili normalne razmere za tekmo. Pravijo, da to naj ne bi bila težava, a bo vse skupaj kar izziv,” je dogajanje pred koncem iger opisal nekdanji paraolimpijec, zdaj pa pomočnik trenerja Gal Jakič.

 

Moški slalom, 17. marec

1. tek:
9.30 – 12.30 (1.30 – 4.00)*
2. tek:
14.00 – 15.30 (6.00 – 7.30)*

* – v oklepaju srednjeevropski čas

:: Videoprenos tekme

“Čuti pritisk tekme, to lahko rečemo. Kako močno, pa ve samo on. Mislim, da se bo jutri pokazalo, kako je z njim. Danes se nekoliko slabše počuti. A računamo, da bo kljub vsemu nastopil, tudi ekipa se na to pripravlja. Jernej je kljub vsemu tak tekmovalec, da ne bo izpustil paraolimpijskega starta. Želim si, da bi šel z nekim napadalnim pristopom in da bo pokazal, kar zna,” je dejal o drugem nastopu debitanta na igrah.

“Mene zanima njegov dober nastop, da postavi piko na konec tega obdobja. Lahko pričakujemo, da bo še imel nekaj paraolimpijskih nastopov, vsaka naslednja tekma pa bo malo lažja,” je o stresu na prvih igrah razmišljal Jakič.

Slalomisti bodo v Jeongseonu nastopali v soboto zgodaj zjutraj: ob 1.30 po slovenskem času bo na sporedu prva vožnja (Slivnik bo s številko 86 štartal po 3.30), druga se bo začela ob 6. uri.

Priznanje za Kanadčana

V Pyeongchangu so sicer športniki invalidi dejavni tudi na netekmovalnih področjih. Krovna organizacija IPC je podelila paraolimpijski red, najpomembnejše odlikovanje na tem področju; dobil ga je Kanadčan Patrick Jarvis, nekdanji aktivni športnik, tekmoval je na igrah v Barceloni 1992, ki je zdaj aktiven kot vodja ekipe in deskanja v kanadski reprezentanci. Na igrah v Vancouvru pa je bil pomemben del organizacijske ekipe.

Marie Bochet, Rudolf Klemetti in Birgit Skarstein pa so trije športniki, ki so jih izbrali v komisijo športnikov Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC). Izbrali so jih njihovi sotekmovalci na volitvah med igrami, udeležilo se jih je 459, kar predstavlja 80 odstotkov vseh aktivnih udeležencev tekmovanja. Komisija športnikov je povezovalni člen med tekmovalci in vodstvom pri izvedbi tekmovanj in uvajanju novosti.

Print Friendly, PDF & Email