Paraolimpijske igre v Južni Koreji so se že prevesile v drugo polovico, poleg tekmovalnih dogajanj pa so v Pyeongchnagu pomembni tudi netekmovalni vidiki. Tako kot na OI je aktualno vprašanje Severne Koreje, krovna organizacija za šport invalidov pa bo še vztrajala pri suspenzu ruskih športnikov.

Po dveh tretjinah končanih tekmovanj so na lestvici osvojenih medalj na prvem mestu Američani s skupno 21 kolajnami, od tega imajo osem zlatih, za njimi pa so ruski športniki, ki pa tekmujejo pod zastavo paraolimpijskega komiteja (17, šest zlatih). Slovaška s skupno devetimi medaljami in šestimi zlatimi je tretja na razpredelnici, na kateri je z medaljami na igrah zdaj 22 držav.

Z Rusijo je povezana tudi novica o tem, da pri Mednarodnem paraolimpijskem komiteju (IPC) ne razmišljajo o odpravi sankcij proti tej državi. Mednarodni olimpijski komite je po igrah Rusiji odpravil suspenz, v paraolimpijski krovni organizaciji se za to še ne bodo odločili.

Andrew Parsons, predsednik IPC, je sicer dejal, da je Rusija – v Pyeongchangu ima 30 “nevtralnih športnikov” – sicer dosegla precejšen napredek pri izpolnjevanju zahtev IPC, s katerimi bi lahko Rusija spet dobila pravico nastopov. A tako daleč, da bi suspenz odpravili že v Pyeongchangu, Rusi še niso.

“Zadeve so zelo jasne. Postavili smo kriterije, ki jih mora ruski paraolimpijski komite izpolniti. Zato ne moremo že na teh igrah kar umakniti suspenza. Rusija mora najprej izpolniti pogoje,” je v Pyeongchangu dejal Parsons. Med zahtevami, ki jih morajo izpolniti v Rusiji, so tudi popolno sodelovanje s krovno protidopinško organizacijo Wado. “S precejšnjo mero gotovosti lahko trdimo, da je teh 30 športnikov na igrah čistih,” je še dodal Brazilec.

Močno sporočilo

Dotaknil se je tudi druge aktualne teme, ki je prav tako delno povezana tudi z olimpijskimi igrami. Gre za sodelovanje severnokorejskih športnikov, na paraolimpijskih igrah je bilo to sicer bolj simbolično, z le dvema smučarskima tekačema. Ta sta se danes vrnila domov, predsednik IPC pa zatrjuje, da sploh prvi nastop tekmovalcev te države na največjih tekmovanjih za športnike invalide ni bil zgolj marketinška poteza.

“Gre za močno sporočilo o tem, kaj lahko naredi šport. Ne gre za reklamno potezo, s tem nastopom so lahko tudi v Severni Koreji videli, kakšne možnosti odpira paraolimpijsko gibanje za invalide,” je dejal Parsons. Smučarja tekača Ma Yu Chol in Kim Jong Hyon sta tekmi v kategoriji sedečih tekmovalcev končala v ozadju, a so ju domači navijači kljub temu toplo pozdravili.

Prav z navijači pa je povezana še tretja tema, ki jo v teh dneh IPC z veseljem poudarjajo. Gre za dobro prodajo vstopnic oziroma za precejšnje število obiskovalcev. Že v torek so presegli mejo 320.000 prodanih vstopnic, kar je največ na dosedanjih izvedbah zimskih paraolimpijskih iger. V Sočiju 2014 je bila številka 316.200, letošnja prodaja pa je kar dvakrat višja od tiste na igrah pred 12 leti v Torinu. V Pyeongchangu so tako prodali že 90 odstotkov vseh vstopnic, namenjenih navijačem.

Slovenski delež na igrah predstavljajo nastopi Jerneja Slivnika; mladi smučar, ki je prvič na tem tekmovanju, je v veleslalomu v sredo ostal brez uvrstitve, nastopil pa bo tudi še v slalomu predzadnji dan iger v soboto.

Print Friendly, PDF & Email