Z zaključno slovesnostjo so se v Pyeongchangu končale paraolimijske igre. Po februarskih olimpijskih igrah so bile marčevske paraolimpijske drugi del velikega zimskega športnega festivala. Prireditelji iz Južne Koreje so zastavo Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC) predali naslednjim prirediteljem zimskih iger v Pekingu 2022.

Z zaključno slovesnostjo se je končalo druženje 570 športnikov invalidov, ki so se od 9. do 18. marca merili na 12. zimskih paraolimpijskih igrah. Tekmovalci iz 48 držav so se borili za kolajne v šestih panogah, alpskem smučanju, biatlonu, smučarskem teku, deskanju, hokeju in curlingu.

Slovenski deleže je na igrah predstavljal alpski smučar Jernej Slivnik, ki je z 12. mestom v slalomu poskrbel za najboljšo slovensko uvrstitev na teh tekmovanjih po Naganu 1998. Jernej in njegova ekipa se nocoj ob 21.45 vračajo v Slovenijo, sprejeli jih bomo na Aerodromu Jožeta Pučnika.

Igre je uradno zaprl predsednik IPC Andrew Parsons, ki je v zaključnem govoru poudaril pomen teh tekmovanj za vključevanje invalidov v družbo, kot poseben navdih pa je omenil britanskega znanstvenika Stephena Hawkinga, ki je umrl med igrami. “Bil je genij, pionir na številnih področjih in navdih za vse nas. On je preizkušal meje svoje domišljije, mi lahko premikamo meje našega dosega,” je o Hawkingu dejal Parsons.

“Čas je, da se poslovimo od Pyeongchanga 2018,” je za slovo od Južne Koreje še dejal predsednik krovne organizacije športnikov invalidov, preden so zastavo predali Kitajcem. “Annyeong Pyeongchang – Ni Hao, Peking” (Nasvidenje Pyeongchang, dober dan, Peking) pa je bilo geslo, s katerim so se v Južni Koreji poslovili od športnikov in navijačev.

 

Print Friendly, PDF & Email