Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite Slovenije veliko pozornosti nameni mladim, ki se šele spogledujejo z idejo, da bi se ukvarjali s športom. Tudi zato se je ZŠIS-POK vključil v projekt Change Your Mindset – Sport4Evryone, Erasmus+ sport. S projektom smo slovesno zaključili v Zavodu Cirius v Kamniku.

Ker smo želeli, da bi na enem mestu združili mlade športnike invalide, se predstavili javnosti in dodatno opozorili na problematiko ukvarjanja s športom pri mladih, smo prišli v Kamnik. Poleg igralcev dvoranskega balinanja so se predstavili tudi košarkarji, v veliko veselje pa nam je bilo, da smo v svoji sredi pozdravili tudi košarkarje Helios Suns, ki so se usedli na voziček in igrali košarko, preizkusili pa so se tudi v dvoranskem balinanju. Z bogatim kulturnim programom so se izkazali tudi domačini, ki so zapeli in zaigrali.

Ključne informacije za program Postani športnik

„V projektu je bilo izvedenih več delavnic in posvetov, na katerih smo pridobili pomembne informacije, kako zasnovati strategijo dela z mladimi invalidi. Civilna sfera je opozorila na največje izzive: pomanjkanje mreže izvajalskih organizacij, (ne)usposobljenost strokovnih delavcev in strah za delo z invalidi, financiranje programov ter pomanjkanje informacij. Strokovni delavci so kot velik izziv izpostavili tudi vprašanje, kako motivirati otroke za ukvarjanje s telesnimi aktivnostmi ter kako podpreti starše, da bi bili svojim otrokom v oporo in pomoč. Na okrogli mizi in zadnjem posvetu smo slišali veliko dobrih idej in predlogov za nadaljnje ukrepe. ZŠIS-POK je z namenom, da se šolam, društvom in klubom zagotovi podpora pri organizaciji programov za invalide, vzpostavila program Postani športnik, ki bo podobne aktivnosti, ki smo jih izvedli med projektom izvajal dolgoročno,“ je o projektu povedala Špela Rozman Dolenc, strokovna sodelavka ZŠIS-POK, prav Rozman Dolenčeva pa je bdela nad izvedbo projekta.

Vzpodbuda za mlade

„Vesel sem, ker je tu toliko mladih, ki imajo radi šport. Projekt Erasmus+ je uspešno končan, na tem mestu zahvala Špeli Rozman Dolenc, ki je to izvrstno izpeljala. Pred nami so novi izzivi, v prvi vrsti pa program Postani športnik, ki smo ga pripravili skupaj z Lidl Slovenija,“ je po prireditvi v Kamniku povedal Damijan Lazar, predsednik ZŠIS-POK. Ob koncu dogodka je prav Lazar mladim košarkarjem na vozičkih podelil nove košarkarske žoge, igralcem balinanja pa nov komplet za igro. Z željo, da jim vse dobro služi.

„Menim, da je Erasmus+ dober zametek za program Postani športnik, ki bo moral po tej poti,“ je bil jasen Gregor Gračner, podpredsednik ZŠIS-POK.

Izvrsten dogodek

Stanka Klepec, Majda Zaletel, Mojmir Mavrič in Irena Lamovec pa so v zavodu Cirius zadolženi za treninge in razvoj dvoranskega balinanja. „Vse z željo, da bi se mladi čim več ukvarjali s športom. Tisti, ki so klasificirani, pa se udeležujejo tudi ligaških in mednarodnih tekmovanj,“ pove trenerski kvartet. „Glede na čas in okoliščine, ki smo jih imeli na voljo, je prireditev odlično uspela. Našim otrokom smo predstavili športno dejavnost, boccio in košarko. Menim, da smo na dobri poti, da šport v Zavodu Cirius še bolj utrdimo in uveljavimo,“ je bil nad dogodkom navdušen direktor zavoda Goran Pavlič.

Močnik in ekipa navdušeni

Hvala za vabilo. Košarkarji Helios Suns se z veseljem odzovemo. Vsem pohvale vsem, ki se ukvarjajo s športom invalidov, torej tudi s košarko in boccio. Še posebej zahtevna je košarka, kjer je potrebno obilo koordinacije, da se sploh premakneš z vozičkom, kaj da narediš še kaj več,“ je bil nad dnevom in druženjem navdušen Jure Močnik, košarkar Helios Sunsev, ki jih je na dogodku spremljal direktor kluba Matevž Zupančič.

Print Friendly, PDF & Email