Na novinarski konferenci Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije so predstavili kegljaško reprezentanco gluhih Slovenije, ki je na evropskem prvenstvu gluhih v kegljanju od 18. do 23. junija 2018 v avstrijskem Ritzingu, v kategoriji ekipno osvojila zlato medaljo in naslov evropskega prvaka. Kegljaško ekipo je prišel pozdraviti in jih svečano nagovoril ter jim čestital predsednik Kegljaške zveze Slovenije, g. Milan Kurelič.

Zlata medalja je nadgradnja uspeha naših kegljačev iz leta 2014, ko je dvojica Aleš Peperko-Tomaž Klemen osvojila srebrno medaljo na evropskem prvenstvu v Celju. Zlato medaljo je osvojila ekipa v sestavi: Aleš Peperko, Tomaž Klemen, Esad Hadžiagić, Dragutin Draganjac in Robert Marolt, na evropskem prvenstvu, ki ga je organizirala avstrijska športna zveza gluhih pod patronatom Evropske športne organizacije gluhih (EDSO), ki je delegirala tehničnega direktorja za kegljanje Thomasa Weisnerja iz Deggendorfa.

Ključna tekmovalca v ekipi sta bila Peperko in Klemen, prvi nastopa v kegljaškem klubu Slovenske Konjice, drugi pa v klubu Kočevje, s katerima tekmujeta v državni ligi. Medtem ko ostali igrajo v klubih z lokalno ligo – Hadžiagić (MDI Mežiške doline), Dragutin Draganjac (Semič), Robert Marolt (Graz). Peperko je pred leti tekmoval v avstrijski zvezni kegljaški ligi s klubi Mürzzuschlag, Bruck an der Mur in Graz.

Drugače pa ima kegljanje gluhih pestro zgodovino, saj njihove aktivnosti sežejo v šestdeseta leta, ko so tekmovali v jugoslovanski ligi gluhih, nekateri gluhi kegljači pa so bili uspešni tudi v slišečih klubih (Gradis, Slovenija ceste-Tehnika, TAM, Celje, Konstruktor, Sinet…).

Print Friendly, PDF & Email