V petek, 13. julija, na svetovno prvenstvo na Nizozemsko potuje ženska reprezentanca odbojke sede. Pred štirimi leti na Poljskem so bile najboljše Kitajke, Slovenija je zasedla sedmo mesto. Na dosedanjih petih prvenstvih je bila Slovenija zelo uspešna – osvojila je srebrno in dve bronasti kolajni.

Hrvaška dober test

Tokrat je zasedba pomlajena, prvotni cilj pa je, da se varovanke selektorja Simona Božiča prebijejo med osem najboljših na svetu. „Vsi delajo in napredujejo,“ opozarja zdaj že izkušena kapetanka Lena Gabršček, ki bo še tretjič zaigrala na svetovnem prvenstvu. Debitirala je leta 2010.

„Mislim, da so za nami dobre in kvalitetne priprave. Zadovoljen sem tudi z zadnjim testom. Minuli vikend smo v Braslovčah igrali proti Hrvaški. Že res, da sosede ne sodijo v evropski vrh, a smo odigrali precej obetavno, rešili smo tudi nekaj žog,“ je svoje varovanke pohvalil selektor Simon Božič.

„Vse igralke so dobile minutažo in priložnost. Izoblikovala se je prva postava, s katero bomo začeli prvenstvo proti Iranu, ki bo naš prvi tekmec. Morebitna zmaga bi bila dobra popotnica za naprej! Gre za ekipo, ki je bila peta na zadnjih paraolimpijskih igrah peti. Italijanke, naš drugi nasprotnik, bodo nevarne, ker v zadnjih letih izredno veliko vlagajo v odbojko sede, delajo pa zelo sistematično in načrtno. O moči Kitajske, z njimi igramo ob koncu prvega dela tekmovanja, ne gre izgubljati besed. Gre za izjemno ekipo,“ je še dodal Božič.

Iran za uvod

„Delali smo po trikrat na teden, smo v dobri formi. Kvalitetna pripravljenost se kaže tudi v sami igri, kjer znamo in zmoremo poloviti težke žoge. V ekipi je veliko dobre energije, zelo smo povezane med sabo. Pričakujemo drugo mesto v skupini,“ je pristavila Suzana Ocepek.

V predtekmovanju se bo Slovenija merila z Iranom, Italijo in Kitajsko, v drugi del se uvrstita prve zasedbi predtekmovanja.

Slovenija bo na Nizozemskem nastopila v postavi:
Suzana Ocepek, Jasmina Zbil, Marina Cencelj, Mira Jakin, Tija Vrhovnik, Jana Ferjan, Lena Gabršček, Klara Jeretina, Danica Gošnjak, Senta Jeler.

Selektor ekipe je Simon Božič.

Tekme Slovenije na SP v predtekmovanju:

15.7.
Slovenija – Iran (18.00)

16.7.
Slovenija – Italija (11.00)

17.7.
Slovenija – Kitajska (13.00)

Vsa svetovna prvenstva in slovenske uvrstitve:

1994 (Nemčija):
1. Nizozemska
2. Latvija
3. Litva

2000 (Nizozemska):
1. Nizozemska
2. Finska
3. Slovenija

2002 (Slovenija, Kamnik):
1. Nizozemska
2. Slovenija
3. Finska

2006 (Nizozemska):
1. Nizozemska
2. Kitajska
3. Slovenija

2010 (ZDA):
1. Kitajska
2. ZDA
3. Ukrajina
5. Slovenija

2014 (Poljska):
1. Kitajska
2. ZDA
3. Rusija
7. Slovenija

Print Friendly, PDF & Email