Evropski prvak paraplavalec Darko Đurić se je vrnil v Slovenijo. Po sprejemu, ki so mu ga pripravili v Podbrezju, smo ga danes pozdravili še v Ljubljani. Druženje z mediji, odziv je bilo zelo dober, je v Ljubljani gostil Lidl Slovenija, ponosni podpornik in od marca 2016 tudi partner Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijskega komiteja.

Preveč pogledoval konkurenco

“Dublin 2018 je bilo eno najtežjih prvenstev zame. Pred tekmovanjem sem imel ogromna pričakovanja, saj sem celo leto močno garal, potem pa prva tekma ni šla po načrtu, prevzele so me temne misli, a sem se s pomočjo trenerja Gregorja Nahtigala zbral in potem osvojil dve odličji. Težava je bila v tem, da sem na prvi tekmi preveč pogledoval proti sotekmovalcem in tekmoval proti njim, ne pa sam s sabo. Na ostalih tekmah pa sem se osredotočil le nase, gledal v dno bazena in tudi na obratu sem mižal,“ je 29-letni as, v Dublinu tudi prvi evropski prvak, strnil misli in spomine na pravkar končano evropsko prvenstvo na Irskem.

„Na tem mestu naprej hvala medijem, ki nam pomagate prenašati vesti in novice športa invalidov v svet. Potrebujemo, da prek medijev pokažemo svoj napredek in obstoj, predvsem pa take izvrstne rezultate. Dejansko gre pri Darku Đuriću za neke pilotske korake, saj smo ga za leto dni na nek način posodili Nizozemcem, s katerimi je treniral od novembra lani. Priznam, da je bilo sprva precej vprašanj. Izkazalo pa se je, da je bila to dobra naložba in velik motiv za Darka, ki je v Sloveniji plaval sam, na tujem pa je vse dvignil na precej višjo raven,“ je Darkov uspeh pozdravil Damijan Lazar, predsednik ZŠIS-POK, novinarske konference pa sta se udeležila tudi podpredsednika ZŠIS-POK Gregor Gračner in Jakob Škantelj. Druženje z mediji pa je predsednik Lazar izkoristil tudi za to, da je opozoril, da je Fundacija za šport ZŠIS-POK namenila kar 70 odstotkov manj sredstev, za programe mladih športnikov pa zveza sploh ni prejela denarja.

V srce našega posla

„Na tem mestu še enkrat hvala partnerjem Zavarovalnici Triglav, Lidlu Slovenija in Toyoti Slovenija, ki nam stojite ob strani. Prihajamo v leto 2019, ki bo odločilno za nabiranje paraolimpijskih kvot in paraolimpijskih norm za prihajajoče igre v Tokiu. Naša naloga bo, da športnicam in športnikom zagotovimo optimalne pogoje,“ je še poudaril Lazar. „Ko smo razmišljali, kjer pozdraviti in sprejeti Darka, smo imeli v mislih take in drugačne korporativne rešitve. Na koncu smo se odločili, da ga pozdravimo v naši trgovini, v srcu našega posla. Z ZŠIS-POK nas druži že od marca 2016 fantastična povezanost, naša povezanost pa še kar raste, v tem hipu s projektom Postani športnik, kjer želimo mlade invalide vzpodbuditi k ukvarjanju s športom, kar jim prinaša številne pluse. Predvsem pa smo zelo veseli, da se je Dare domov z EP vrnil z dvema medaljama,“ je povedala Tina Cipot, vodja korporativnega komuniciranja pri Lidlu Slovenija.

Brez bergle

„Res sem srečen, da se je tako izteklo. Vesel sem, ker sem bil del tega,“ je po vrnitvi v Slovenijo povedal Grega Nahtigal, ki je v Dublin odšel namesto Darkovega trenerja Alena Kramarja. „Teh deset dni na Irskem je bilo divjih. Dejansko sem si šele po vrnitvi v Slovenijo na sprejemu v Podbrezju v miru ogledal Darkove nastope. Zanj je bilo to zelo naporno prvenstvo, saj si je zadal visoke cilje. Pa saj je prav tako! Darko je dvakratni svetovni prvak, v Dublin je prišel po evropsko zlato. Žal pa se mu je uvodni nastop na 100m prosto ponesrečil. Doživel je taktičen polom in poraz, saj je bil le peti. Ko se tako prvenstvo začne, si bolj psiholog, zadolžen si za taktiko. Z Darkom sva se pogovorila. Od tistega dne in dirke na 100m prosto Darko ne uporablja več bergle, ker se je razletela na par kosov!“ je že razkril Nahtigal. V primeru Darka pa se je izkazalo, da je jeza lahko tudi pozitivno čustvo. Ceno za to je plačala bergla, Darko pa je manj kot 24 ur za tem postal evropski prvak na 50m prosto!

„Ponosna sem na to, da ima Darko tako jekleno voljo in pogum, da dobro odplava po takšnem začetku. Prepričana pa sem, da je sposoben še več, a v danem trenutku je bilo to dovolj za naslov evropskega prvaka,“ se je Darkovega uspeha razveselila Jana Čander, selektorica paraplavalne reprezentance. Dodala je še, da imajo v lastnem trenažnem procesu štiri mlade plavalce, ki bodo drugo leto nastopili na evropskih para igrah mladih v Lahtiju na Finskem.

Počitek, potem odločitev

Darko je za konec priznal, da potrebuje sedaj nekaj oddiha, potem pa se bo sestal s trenerji, selektorico in predstavniki ZŠIS-POK in določil način dela za naprej. Ni izključeno, da nadaljuje sodelovanje z nizozemsko izbrano vrsto.

Prihodnje leto ga čaka nastop na SP v Maleziji, paraolimpijske igre leta 2020 pa gosti Japonska.

Print Friendly, PDF & Email