V 74. letu starosti je v soboto umrl dolgoletni predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije in državni svetnik Boris Šuštaršič, so sporočili iz DS. Kot je navedeno na straneh DS, je Šuštaršič utrdil sodelovanje invalidskih organizacij, ki predstavljajo najmočnejšega sogovornika državi pri uveljavljanju interesov invalidov.

Šuštaršič se je rodil junija 1945 v Ljubljani. Njegovo življenje je odločilno zaznamovala invalidnost, ki se je začela pojavljati v drugem letu starosti, in sicer zaradi dedne spinalne atrofije, zaradi česar je bil od svojega 11. leta na invalidskem vozičku, je navedeno na spletni strani državnega sveta.

Prvi predsednik

Kljub hudi invalidnosti je opravil gimnazijsko maturo, na univerzi tudi študiral angleščino in francoščino, vendar nato študij prekinil, saj je postal prvi predsednik novoustanovljenega Združenja distrofikov Jugoslavije in tri leta zatem tudi predsednik Društva distrofikov Slovenije. Pozneje je prevzel vodenje Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije.

Šuštaršič je svoje prizadevanje za izboljšanje bivanja invalidov kazal tudi na drugih področjih. Med drugim je v Ljubljani je ustanovil invalidsko podjetje Birografika Bori, nekaj let kasneje pa v Izoli še invalidsko podjetje Dom dva topola. Šuštaršič je tudi avtor ali soavtor številnih člankov, strokovnih prispevkov in referatov na temo invalidnosti.

Funkcijo državnega svetnika je opravljal v več mandatih DS, med drugim tudi v prvem med letoma 1992 in 1997, ko je DS šele pričel s svojim delovanjem.

Prejel je nagrado ministrstva za delo, družino in socialne zadeve za izjemne uspehe pri delu na področju socialnega varstva in državno odlikovanje s častnim znakom svobode Republike Slovenije za zasluge in osebni prispevek v dobro invalidom Slovenije, je še navedeno na spletnih straneh DS.

Vir: STA
Fotografija: Državni svet RS

Print Friendly, PDF & Email