Izjemne novice prihajajo s svetovnega prvenstva v paraplezanju, kjer sta se s kolajnama okitila Tanja Glušič in Gregor Selak.

Gluho-slepa plezalka Tanja Glušič (AK Ravne) je po štirih letih od srebra v Gijónu, prve slovenske paraplezalne medalje, danes pod vodstvom trenerja Jurija Ravnika osvojila bron na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Innsbrucku, znova v kategoriji B2.

„Dobro mi je šlo in vesela sem, da sem dosegla tretje mesto. Žal mi je zmanjkalo časa, saj mi je še ostalo nekaj moči, tako da bi malo še lahko plezala. Smer je bila težka, gibi dolgi, da sem jih komaj dosegla, dolge razdalje za noge, zato sem težko našla stope, najtežje pa je bilo v previsu. Tudi kvalifikacijski smeri sta bili težki,” je prve vtise za spletno stran Planinske zveze Slovenije strnila 22-letna Prevaljčanka. Zmagala je Britanka Abigail Robinson, drugo mesto si je z za le pol giba višjo višino od Tanjine priplezala Američanka Whiteny.

Tanjin uspeh je še oplemenitil Gregor Selak, ki je bil bronast v kategoriji omejitve gibanja RP3. Svetovni prvak je postal Francoz Romain Pagnoux, ki je obranil naslov svetovnega prvaka, isto višino kot Gregor pa je dosegel Britanec Michael Cleverdon, ki mu je drugo mesto prinesel boljši kvalifikacijski dosežek. “Finalna smer je omogočila res lepo plezanje, bila je prva liga, kot sta bili že v kvalifikacijah, tako da so se postavljavci res izkazali. Svetovni prvak je ostal isti, je res toliko boljši, letos, ko sem začel trenirati z Romanom Krajnikom, pa sem tudi sam zelo napredoval, in če bova nadaljevala še prihodnje leto, bova ujela še Francoza. V primerjavi s Parizom sem veliko napredoval, je pa tudi konkurenca veliko večja. Drugo- in četrtouvrščenega v Innsbrucku ni bilo na prejšnjem prvenstvu, tako da so novi obrazi in vsi so vedno boljši,” je še povedal Selak v pogovoru za Planinsko zvezo Slovenije!

M.Č., PZS

Print Friendly, PDF & Email