Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK) in Lidl Slovenija sta v okviru programa Postani športnik, s katerim spodbujata mlade invalide k vključevanju v šport, pripravila projekt MISIJA SAMOZAVEST. Z njim partnerja z motivacijskimi videi nagovarjata mlade invalide ter njihove starše, naj šport postane del njihovega življenja, saj prinaša številne koristi. K projektu je ob lansiranju pristopilo več kot 250 otrok z različnimi oblikami invalidnosti iz 24 slovenskih osnovnih in srednjih šol. Motivacijski videi so na ogled na spletni strani www.zsis.si/postanisportnik.

Motivacijske videe so otroci na šolah prejeli skupaj s pismom, v katerem jih partnerja programa spodbujata k temu, da šport postane pomemben del njihovega življenja. Kot so izpostavili sodelujoči v videih – nekdanji vrhunski smučar Jure Košir in vrhunska plavalka Anja Klinar ter parašportniki Jernej Slivnik, Lucija Planinc in Patrik Jagodic, šport prinaša številne koristi, krepi samozavest in prinaša nove dogodivščine ter prijetna doživetja. »Šport je zame zabava, saj spoznavam nove ljudi, širim obzorja in sam sebi dokazujem, da sem lahko vedno boljši. Športni treningi, tekme in trenutki, ki jih ob tem doživim, me motivirajo tudi takrat, ko sem slabe volje,« je povedal parasmučar Jernej Slivnik, ki se je letos udeležil tudi paraolimpijskih iger v Pjongčangu. Paraplavalka Lucija Planinc še dodaja, da je šport bistveno pripomogel k njeni samozavesti. »Preden sem se začela ukvarjati s športom, sem bila manj samozavestna in disciplinirana. Danes sem kot oseba veliko močnejša, lažje usklajujem šport in šolo in nasploh je moje življenje boljše,« je še dodala. Kot ugotavljajo na ZŠIS – POK, je šport velika priložnost za mlade invalide, da izboljšajo svojo kakovost življenja, tako rekreativno kot profesionalno. »S programom Postani športnik nagovarjamo mlade invalide in njihove družine, naj postane šport del družinskega življenja, saj s tem mladi razvijajo svoje zmožnosti in krepijo samopodobo. Vsekakor smo veseli, da imamo v naših športnih vrstah veliko vrhunskih mladih športnikov invalidov, a otroke želimo v prvi vrsti navdušiti nad gibanjem in rekreacijo,« je v Grosupljem na OŠ Brinje dejal Gregor Gračner, podpredsednik ZŠIS – POK in vodja programa Postani športnik. Dogodka sta se udeležila tudi Nastja Fijolič in Amir Alibabić, ki se uspešno ukvarjala s športnim paraplesom.

 

Motivacija tudi za starše

Misija samozavest poleg otrok nagovarja tudi njihove starše, ki so pomemben člen med mladimi invalidi in športnimi dejavnostmi. Kot ugotavlja Jana Jagodic, mama paraplavalca Patrika Jagodica, je plavanje za njenega sina kot vsakodnevna terapija. »Zahvaljujoč športu je Patrik veliko bolj samostojen in samozavesten. Veliko se druži s prijatelji in zna si razporediti čas med šolo, treningi in družino. Zato staršem otrok invalidov polagam na srce, naj otrok ne zavijajo v vato, ampak jim predstavijo vse prednosti, ki jih šport prinaša in jim omogočijo gibanje, saj bo to prineslo več družinske harmonije in zadovoljstva pri vseh.« Prav zato sta partnerja programa pripravila tudi video, namenjen staršem, v katerem Patrik in Jana Jagodic delita svojo uspešno zgodbo.

Lidl Slovenija in ZŠIS – POK s programom Postani športnik spodbujata h gibanju

Osrednji namen programa Postani športnik je vzpostavitev dolgoročnega sistema za vključevanje mladih invalidov v šport, spodbujanje otrok z oviranostmi in ukvarjanju s športom ter tudi dvig prepoznavnosti športa invalidov v javnosti. V okviru programa se odvijajo številne aktivnosti, ki nagovarjajo različne ciljne javnosti in podajajo nova znanja ter informacije vsem, ki so vključeni v šolske in obšolske dejavnosti mladih invalidov. V letošnjem letu se bo poleg aktivacije Misija samozavest, ki je namenjena invalidnim otrokom in njihovim staršem, odvijal še en strokovni posvet na temo vključevanja mladih športnikov invalidov v šport, prav tako pa partnerja projekta program Postani športnik predstavljata na različnih strokovnih dogodkih.

Avdio izjave po dogodku v Grosupljem:

Izvajanje programa Postani športnik podpira Lidl Slovenija, ki nudi strateško podporo pri pripravi vsebine programa in pri izvajanju aktivnosti. »Program Postani športnik živi slabo leto dni in v tem času smo vzpostavili dobre temelje za vse aktivnosti, ki sledijo. V aktivnosti vključujemo strokovno javnost, ključne institucije, ki nudijo rehabilitacijo in športne aktivnosti za mlade invalide in druge. Z Misijo samozavest neposredno nagovarjamo otroke in njihove starše in veseli nas, da se je na naše vabilo odzvalo več kot 20 šol, kjer v svoje izobraževalne programe vključujejo invalidne otroke. Osrednji cilj vseh naših aktivnosti je ustvariti boljše pogoje za mlade športnike invalide, ki so s svojimi zgodbami vzor vsakemu izmed nas. Pomembno vlogo pri tem pa imamo vsi, organizacije, podjetja, celotna družba, pa tudi mediji, ki širijo sporočilo programa širši javnosti,« poudarja Tina Cipot, vodja službe za korporativno komuniciranje in družbene odgovornosti pri Lidlu Slovenija.

Več o programu Postani športnik: www.zsis.si/postanisportnik/

Print Friendly, PDF & Email