V Celju in Laškem je že vse nared za Spint 2018, svetovno prvenstvo v namiznem tenisu za invalide. Začelo se bo danes s slavnostnim odprtjem v Laškem, tekmovalno pa v sredo v Celju. Slovenski predstavniki Luka Trtnik, Barbara Meglič in Primož Kancler pa so v žrebu dobili težke nasprotnike.

12 tekmovalnih miz

Spint 2018 v Celju in Laškem je letošnji največji dogodek za športnike invalide v Sloveniji. Med 17. in 20. oktobrom bo Celje (Laško pa je središče za trening) gostilo svetovno prvenstvo v namiznem tenisu za športnike invalide.

V dvorani Zlatorog so že postavili 12 tekmovalnih miz in pripravili vse potrebno za prilagoditev prizorišča za invalide.

Na domačem SP bo v ostri konkurenci najboljših na svetu – aktivnih udeležencev je nekaj več kot 320 iz 53 držav – nastopila tudi slovenska trojica. Barbara Meglič, Luka Trtnik in Primož Kancler so za nastop dobili povabilo, zato so tudi pričakovanja v močni konkurenci nekoliko manjša. Danes so že opravili žreb, v slovenskem taboru so ocenili, da je bil precej neugoden za slovenske igralce, saj so dobili večinoma same močne tekmece.

Trtnik se bo v svoji skupini kategorije SM7 meril s Hrvatom Pavaom Jozićem, Špancem Jordijem Moralesom in Nizozemcem Jean-Pulom Montanusom; Kancler v kategoriji SM3 bo imel za tekmece Ukrajinca Vasilija Petruniva, Kitajca Xianga Zhaija in Američana Jensona van Emburgha, Megličeva pa v kategoriji SF4 Turkinjo Irem Oluk, Srbkinjo Nado Matić in Kitajko Xiaodan Gu. Iz vsake predtekmovalne skupine se bosta v nadaljevanje prebila po dva najboljša.

“Samo še en dan je do tekmovanja. Trema narašča, seveda smo dvorano že videli in je super. Upamo, da bo tudi veliko navijačev in nas bodo spodbujali. Za vse nas je celjsko prizorišče novo, a je za vse enako. Tam se še ni igralo, vendar je SP na tako visoki ravni, da mora vse delovati, kot je treba. Veselimo se že, da bomo lahko pokazali, kaj znamo,” je pred SP dejala Megličeva in priznala, da je domače SP dvorezen meč: “Res je, lepo je, ker je doma, pridejo domači, kolegi, pride še kdo s kakšnim transparentom … Po drugi strani pa je trema še večja, ker se skušaš še bolj izkazati. Pomembno je najti vmesno točko, je pa to za nas vseeno bolj plus kot minus.”

Vsaka zmaga lep uspeh

“Nervoze še ni, bomo pa videli jutri, ko se bodo začele tekme. Priprave smo imeli dobre, bili smo tudi v Zagrebu s Hrvati in mislim, da smo dobro pripravljeni. Tu je prvih 20 igralcev v vsaki kategoriji in že vsaka zmaga bo kar lep uspeh; vemo, kdo igra, vsi se poznamo in ti so res dobri. Jaz bom skušal igrati svojo igro, lahko pa koga presenetim. To je moj cilj,” o tekmecih razmišlja Kancler.

“To je največje tekmovanje, na katerem sem kdajkoli nastopil. A počutim se odlično, sem pripravljen in komaj čakam na začetek. Imeli smo nekaj manjših tekem, kot vedno pa sem treniral v klubu v Mengšu. Seveda bi lahko bilo še bolje, a sem vseeno zelo zadovoljen,” je o pripravljenosti pred SP dejal Trtnik. “O prvenstvu razmišljam že več mesecev, nanj se pripravljam tako, kot se nisem še na noben turnir. Na treningih sem skušal dati vse od sebe, bomo pa videli, kaj bo jutri. Upam, da bo dobro vzdušje, da bo glasno in da bo veliko gledalcev,” pa pred SP razmišlja mladi slovenski igralec.

Brezplačen vstop

Tekmovanje skupaj prirejata Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK) in Namiznoteniška zveza Slovenije. Z brezplačnim vstopom želijo do sobote v Celje privabiti tudi čim več ljubiteljev športa, predvsem pa invalidov, ki bodo lahko videli možnost aktivnega športnega udejstvovanja na najvišji ravni.

 

 

 

SPINT 2018, predtekmovanje:

17.10.
Meglič – Gu (KIT) (9.45)
Kancler – Zhai (KIT) (12.00)
Trtnik – Morales (ŠPA) (14.15)
Meglič – Oluk (TUR) (16.30)
Kancler – Van Emburgh (18.45)

18.10.
Meglič – Matić (SRB) (9.45)
Trtnik – Jozić (10.30)
Kancler – Petruniv (UKR) (13.30)
Trtnik – Montanus (NED) (18.00)

Print Friendly, PDF & Email