Med SP v namiznem tenisu za invalide, ki do sobote poteka v Celju, je prireditelje tekmovanja prijetno presenetil tudi predsednik krovne organizacije za šport invalidov. Andrew Parsons je obisk raztegnil na več dni, ni prišel le na vljudnostni kratek uradni obisk, z videnim v Celju in Laškem pa je bil zelo zadovoljen.

Zgledno sodelovanje

Predsednik Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC), Brazilec Andrew Parsons, je v teh dneh na dolgem službenem potovanju po Evropi. Po odhodu iz Celja bo namreč obiskal še sosednje države in se srečal s tamkajšnjimi predstavniki nacionalnih paraolimpijskih komitejev. Ta uradni del je v Sloveniji že opravil, srečal seje tudi s predsednikom slovenske zveze za šport invalidov Damijanom Lazarjem, v uvodnih dneh SP v Celju pa ga je navdušila predvsem dobra organizacija tako zahtevnega tekmovanja.

“Mislim, da bomo imeli tu dobre razmere za delo in tekmovanje. Moja pričakovanja so bila velika, a so se izpolnila. Nisem poslušal izgovorov, češ smo majhna država in podobno. Lepo sem bil presenečen nad pripravami, videl sem tekmovalno dvorano in dvorano za trening, pa tudi mesto Celje je za invalide povsem primerno in imajo na voljo veliko stvari.”

“Paraolimpijski in olimpijski komite v Sloveniji lepo sodelujeta, zame pa je najpomembnejša novica ta, da so športniki invalidi izenačeni po pravicah s športniki neinvalidi. To je lahko zgled za vse ostale, za naše gibanje so takšne stvari zelo pomembne,” je izpostavil pomen uveljavitve športa invalidov v Sloveniji v primerjavi s športom neinvalidov.

Rezerve so

“V Sloveniji je, kot sem lahko ugotovil, šport zelo pomemben, šport invalidov pa je dobro vključen. Seveda je mogoče na vsaki ravni najti rezerve, mogoče je še storiti več, posamezne države se po tem razlikujejo, imajo različne stopnje razvoja in različne pristope. A Slovenija je v tem pogledu zelo dobro organizirala šport invalidov,” je gostitelje SP pohvalil Brazilec.

Pohvalil pa je tudi slovensko zvezo, ki je skupaj z namiznoteniško zvezo pripravila to tekmovanje: “Takšno tekmovanje zahteva samo prave ljudi na pravem mestu, ki imajo dobre izkušnje. Organizacijski odbor je majhen, a to so ljudje, ki natančno vedo, kaj delajo. Namizni tenis je zelo zahteven za izvedbo tekmovanja, vse mora biti narejeno natančno. A prepričan sem, da bo SP pravi uspeh.”

Poudaril je, da je pomembno, da se tudi manjše države vključijo v organizacijo tako velikih tekmovanj, in izrazil prepričanje, da bodo v Sloveniji projekt izpeljali brez težav: “Zelo pomembno je, da imamo takšna prvenstva. Za športnike je najbolj pomembno, da imajo normalne razmere za delo in nastope in prepričan sem, da bo vse teklo brez težav. Sodeloval sem v brazilskem paraolimpijskem komiteju, imel sem informacije, da pri vas dobro delate na tem področju. Zato ob prihodu ni bilo presenečenja, da vse poteka brez težav, je pa seveda vedno lepo videti gladko organizacijo velikih športnih dogodkov.”

Print Friendly, PDF & Email