V Celju se počasi izteka Spint 2018, svetovno prvenstvo v namiznem tenisu za invalide. Slovenci so svoje nastope končali že v četrtek po predtekmovanju, danes so se najboljši prebijali v odločilne boje za najvišja mesta. O medaljah bodo najboljši namiznoteniški igralci sveta v celjski dvorani Zlatorog odločali v soboto.

V soboto se bo v Celju in Laškem z zaključno slovesnostjo in podelitvijo kolajn končalo svetovno prvenstvo v namiznem tenisu za športnike invalide. Kar 21 kompletov medalj bodo podelili, tekem za tretje mesto ni, zato oba poraženca polfinala prejmeta bron, zmagovalca pa se bosta borila za zlato.

Brez kolajne je na tokratnem svetovnem prvenstvu ostal paraolimpijski prvak iz Ria 2016 Britanec Will Bayley. V kategoriji SM7 ga je s 3:2 v nizih izločil Španec Jordi Morales, ki je bil v predtekmovanju s 3:1 boljši tudi od domačina Luke Trtnika, tokrat pa je odigral izredno.

Pa tudi Bayley, vodi ga slovenski trener Gorazd Vecko, ni zaostajal. Še posebej v tretjem in četrtem nizu, ko se je vrnil po zaostanku 0:2. “Očitno sem potem v petem nizu preveč mislil na zmago, ne pa delal tisto, kar bi moral za uspeh,” Bayley ni skrival razočaranja, ker je že v petek ostal brez medalje. “Vesel in srečen sem. Odigral sem izvrstno,” je bil po uspehu proti Britancu vidno zadovoljen Morales, ki še ni pozabil, da ga je Bayley porazil v polfinalu paraolimpijskih iger v Riu. V razredu SM1 je izpadel še en britanski paraolimpijski prvak Robert Davies. S 3:1 ga je že v osmini finala izločil Argentinec Guillermo Jose Bustamante Sierra.

Do kolajne, svoje prve na svetovnih prvenstvih, bo prišla 46-letna Švedinja Anna-Carin Ahlquist. Šestkratna evropska prvakinja in najboljša na paraolimpijskih igrah v Londonu v razredu SF3 je med štirimi najboljšimi v Celju.

Dve zlati kolajni pa se jutri nasmihata Poljski – tako v moški kot v ženski konkurenci imajo osrednja favorita: Natalio Partyko in Patryka Chojnowskega. “V Celju bomo spremljali atomski namizni tenis,” napoveduje direktor tekmovanja Gorazd Vecko, tudi v v vlogi vodje britanske ekipe, ki po tej plati ni mogel skrivati razočaranja po porazu svojega varovanca Bayleya.

V ženski konkurenci ima Kitajska zagotovljenih devet kolajn, po štiri pa Poljska in Koreja. Tudi v moški konkurenci prednjačijo Kitajci (sedem medalj), s po tremi so jim za petami Korejci, Francozi, Turki in Španci.

Tekmovanja se bodo v soboto odvijala v Celju, zvečer ob 20. uri pa bo dvorana Tri lilije v Laškem gostila zaključno slovesnost Spinta 2018, ki jo bodo s svojim nastopom popestrili člani akrobatske skupine Dunking Devils.

Print Friendly, PDF & Email