V torek je na Srednji zdravstveni šoli v Mariboru potekal 17. paraolimpijski šolski dan v koledarskem letu 2018, to je bila tudi zadnja tovrstna akcija v letošnjem letu. Srednješolci so prisluhnili košarkarju Janezu Učakarju, ki jim je zaupal svojo življenjsko zgodbo. Dijaki in dijakinje so se v športni dvorani preizkusili v različnih športih, za konec pa so na delu videli še košarkarsko ekipo.

„Namen teh dogodkov je dvojen: v prvi vrsti želimo ozaveščati mlajšo populacijo in s pomočjo dogodka pokazati tudi mladim invalidom, da obstaja šport za njih, ki jim bo le izboljšal kvaliteto življenja,“ poudari Jana Čander, strokovna sodelavka Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK).

Šola ali posamezna triada

V posameznem šolskem letu ekipa ZŠIS-POK, ki je organizator dogodka in nosilec ideje, izvajalca pa ŠD Invalid in Zveza Sonček, obišče med 14 in 17 šol. Ciljna publika so osnovnošolci. Praviloma šole temu dnevu namenijo cel dan, v aktivnosti pa vključijo celo šolo ali pa posamezne triade ustanove.

„Na vsaki šoli izvedemo predstavitev, ki vključuje predstavitev paraolimpijskega športa, preizkus športa v telovadnici in predstavitev športno-življenjskih zgodb športnikov invalidov. Predstavitev se zaključi skupinsko, kjer v telovadnici ali na športnem igrišču predstavimo enega izmed paraolimpijskih športov v njegovi tekmovalni obliki,“ v nadaljevanju pove Jana Čander.

Na teh dogodkih se praviloma predstavljajo naslednje športne panoge: curling, odbojka sede, košarka, namizni tenis, boccia.

Projekt podpirajo Zavarovalnica Triglav, Lidl Slovenija in Toyota Slovenija.

Print Friendly, PDF & Email