Dosedanji predsednik Bogdan Gabrovec ostaja na čelu Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) tudi naslednja štiri leta, je skoraj edinega kandidata soglasno potrdila volilna skupščina v Ljubljani; le en glasovalec se je vzdržal. Za druga mesta v vodstvu OKS so bile volitve tajne in so trajale več kot tri ure.

Prvi podpredsednik je Janez Sodržnik, drugi Tomaž Barada, tretji pa Enzo Smrekar. Prva dva sta že bila doslej podpredsednika, enega najboljših slovenskih športnikov v Zgodovini Iztoka Čopa, ki ni kandidiral v tem mandatu, pa je nasledil Smrekar, predsednik Smučarske zveze Slovenije.

Člani izvršnega odbora so postali Roman Dobnikar, Jošt Dolničar, Tomaž Grm, Andrej Ribič, Bojan Rotovnik, Miha Butara, Matej Erjavec, Stanko Glažar, Metod Ropret, Zoran Kačičnik, Sonja Poljšak, Branko Jeršin, Miran Kos, Miran Müllner, Tomislav Tiringer, Dejan Crnek, Damijan Lazar (predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijskega komitea), Miroslav Cerar, Katja Koren Miklavec, Vojka Ravbar in Raša Sraka Vukovič.

V nadzornem odboru so Bogomir Vnučec, Marko Notar in Andraž Žuman, v disciplinski komisiji Matija Gradišnik, Marijan Kremžar in Mitja Slavinec, v volilni komisiji pa Ivo Čarman, Janez Ovsenik in Sašo Šindič.

Gabrovec, nekdanji dolgoletni predsednik Judo zveze Slovenije (JZS) je šele drugi predsednik OKS po Janezu Kocijančiču, ki je slovenski šport vodil vse od osamosvojitve. Na položaju ga je nasledil 16. decembra 2014. Tudi takrat ga je predlagala JZS, na volitvah pa je premagal ljubljanskega župana Zorana Jankoviča in srebrnega olimpijca iz Atlante 1996 Andraža Vehovarja.

Gabrovec je v pogovoru za slovenske medije po izvolitvi dejal, da tudi vprašanje naslednika čez štiri leta ne bo prepustil naključju “ali kakšnim igricam iz ozadja”.

“Kandidata, ali če jih bo več, bomo skušali kaliti in izobraževati v dosedanjem duhu, saj vodenje ni enostavna naloga. Toliko različnih zgodb in področij je v slovenskem športu, 79 projektov uravnava OKS, zato je treba imeti pravi občutek za delo. Ne želimo si, da bi se kdaj v prihodnje zaradi takšnih ali drugačnih interesov in potem volilnih razprtij vse skupaj porušilo,” je bil povedal Gabrovec.

Na 43. seji skupščine OKS so bili od 126 članov prisotni 103.

Print Friendly, PDF & Email