Z novim letom se je na program vrnil tudi projekt Paraolimpijski šolski dan, tokrat smo bili z našo ekipo v Starem Trgu pri Ložu, gostovali smo na OŠ Heroja Janeza Hribarja.

Učenke in učenci so spoznali paraolimpijsko gibanje, prisluhnili zgodbi športnika invalida, potem pa so se tudi sami lahko preizkusili v različnih športih. Svojo življenjsko zgodbo jim je predstavil paraolimpijec in aktualni evropski prvak Darko Đurić, ki je ob tej priložnosti vse dobro zaželel tudi mlademu paraplavalcu Timu Znidaršiču Svenšku, ki prihaja s te osnovne šole. Ob koncu dogodka so mladi pozorno spremljali tekmo golbala, ki sta jo demonstrirala golbalista Blaž Koščak in Borut Višnikar.

Prihajamo v Celje

V tem tednu bo paraolimpijski šolski dan gostoval še enkrat, v soboto smo v Celju, kjer bo III. OŠ Celje svojo življenjsko zgodbo predstavil maratonec Sandi Novak, zbrane učenke in učenci pa bodo podrobneje spoznali tudi odbojko sede.

„Namen teh dogodkov je dvojen: v prvi vrsti želimo ozaveščati mlajšo populacijo in s pomočjo dogodka pokazati tudi mladim invalidom, da obstaja šport za njih, ki jim bo le izboljšal kvaliteto življenja,“ poudari Jana Čander, strokovna sodelavka ZŠIS-POK in koordinatorica projekta.

Do 17 dogodkov

V posameznem šolskem letu ekipa ZŠIS-POK, ki je organizator dogodka in nosilec ideje, izvajalec pa ŠD Invalid v sodelovanju z Zvezo Sonček, obišče med 14 in 17 šol. Ciljna publika so osnovnošolci, novembra smo obiskali tudi srednjo šolo v Mariboru. Praviloma šole temu dnevu namenijo cel dan, v aktivnosti pa vključijo celo šolo ali pa posamezne triade ustanove.

Projekt podpirajo Zavarovalnica Triglav, Lidl Slovenija in Toyota Slovenija.

Print Friendly, PDF & Email