Slovenski parasmučar Jernej Slivnik je uspešno končal nastope na domačem svetovnem prvenstvu za smučarje invalide v Kranjski Gori. V današnjem slalomu je pristal na desetem mestu v kategoriji sedečih smučarjev, svetovni prvak pa je postal Nizozemec Jeroen Kampschreur, ki je v Kranjski Gori osvojil že drugo zlato odličje!

Dobra ocena po debiju na SP

Slivnik je tako v Kranjski Gori končal oba nastopa; v ponedeljek je bil v veleslalomu 17., danes pa si je na slalomu v zahtevnih vremenskih razmerah, med tekmo je vseskozi snežilo, prismučal še deseto mesto. V prvi vožnji je bil Slivnik deveti, v finalu je nato, tudi zaradi nekaj manjših napak, izgubil eno mesto, a nazadnje vendarle končal na robu deseterice, kar je njegova najboljša uvrstitev na velikih tekmovanjih. Lani se je takisto v slalomu zavihtel na 12. mesto na paraolimpijskem slalomu v Južni Koreji.

„S prvo slalomsko vožnjo sem zadovoljen, bilo je težko, Jernej pa pod pritiskom. A je pokazal tako vožnjo, kot jih je kazal pred poškodbo ramen. Na dokaj zahtevni progi mu je vse uspelo. V drugo je vozil z nekaj ročne zavore, a generalno gledano je bilo dobro,“ je Jernejev nastop na slalomski tekmi ocenil trener Roman Podlipnilk.

„Danes smo imeli pravo snežno kuliso, a to nas ni zmotilo, pa tudi proga je bila vrhunsko pripravljena. S prvim nastopom sem nekoliko bolj zadovoljen. V drugo sem dal vse od sebe, a je bilo preveč napak v tisti preveliki želji,“ je svoj nastop ocenil Jernej Slivnik.

Navdušeni sošolci

V Kranjski Gori je bilo v sredo pravo navijaško vzdušje, ki so ga pričarali učenke in učenci jeseniške gimnazije, ki so prišli navijati za svojega sošolca Jerneja Slivnika. „To je bil velik dan za Jerneja in vse nas, predvsem pa dijake, da so videli na delu vrhunske športnike invalide, da so se lahko prepričali, kaj vse zmorejo!“ je po tekmi dejala Lidija Dornik, ravnateljica Gimnazije Jesenice.

Predsednikove dobre želje

Tekmo na dobro pripravljeni progi v Podkorenu si je ogledal tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, pod čigar pokroviteljstvom poteka tokratno svetovno prvenstvo. Jerneju so za dosežke čestitali tudi Jana Čander, strokovna sodelavka Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite, ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in direktor Smučarske zveze Slovenije Franci Petek. „Dal sem mu največ, kar mu lahko dam: podpisal se je na zastavo slavnih. Ni še svetovni ali olimpijski šampion, a je na poti tja. Zato je prav, da dobi priložnost,“ je med drugim povedal predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Še skok nazaj k dobitnikom medalj: Nizozemec Jeroen Kampschreur je bil v kategoriji sedeči smučarji vnovič prehiter za vse, drugi je bil Norvežan Jesper Pedersen, tretji pa Poljak Igor Sikorski. Med stoječimi smučarji je svetovni prvak postal Francoz Arthur Bauchet, pri slepih in slabovidnih gre zlato v Italijo za Giacoma Bertagnollija.

Najprej v Italijo, februarja vnovič v Kranjsko Goro

V Kranjski Gori se bo SP končalo v četrtek, ko bodo slalom odpeljale še smučarke, potem pa se bodo smučarji invalidi preselili v Italijo, tam bo Na Žlebeh (Sella Nevea) še drugi del prvenstva s hitrima disciplinama in superkombinacijo. V torek, 29.1., sta na sporedu ženski in moški smuk, v četrtek, 31.1., superkombinacija, v petek, 1.2., pa sledi še super G in zvečer še zaključna slovesnost.

Svetovna smučarska karavana se vrača v Slovenijo med 3. in 4. februarjem, ko bodo na sporedu tekme svetovnega pokala (po dva veleslaloma v ženski in moški konkurenci).

Jerneja podpira tudi Združenje slovenskih žičničarjev – GIZ, Zbornica gorskih centrov.

Print Friendly, PDF & Email