Minulo sredo je v Ljubljani na OŠ Poljane potekal paraolimpijski šolski dan. Zbrane otroke je s svojo življenjsko zgodbo navdušil Jakob Škantelj, ki so mu pozorno prisluhnili. Vmes so pripravili teren v športni dvorani, kjer so se mladi preizkusili v različnih športnih panogah, ob tem so spoznavali paraolimpijsko gibanje in šport invalidov.

„Ravnatelj šole mi je zaupal koordinacijo dogodka z naše strani. Otroci so zelo dobro sprejeli dogodek, pozorno so prisluhnili zgodbi Jakoba Škantlja, ki jim je vse povedal. V telovadnici so se preizkusili v številnih športih. Kljub gneči, so bili lepo razdeljeni in vsi so prišli na vrsto. Najbolj pa so bili navdušeni, ko so se preizkusili v košarki na vozičkih in golbalu,“ je po koncu dogodka povedala Dominika Gračner, športna pedagoginja na šoli.

Piko na i dogodku je postavil zaključni show, ki so ha pripravili igralci golbala.

 

Do 17 dogodkov na leto

V posameznem šolskem letu ekipa ZŠIS-POK, ki je organizator dogodka in nosilec ideje, izvajalca pa ŠD Invalid in Zveza Sonček, obišče med 14 in 17 šol. Ciljna publika so osnovnošolci. Praviloma šole temu dnevu namenijo cel dan, v aktivnosti pa vključijo celo šolo ali pa posamezne triade ustanove.

„Na vsaki šoli izvedemo predstavitev, ki vključuje predstavitev paraolimpijskega športa, preizkus športa v telovadnici in predstavitev športno-življenjskih zgodb športnikov invalidov. Predstavitev se zaključi skupinsko, kjer v telovadnici ali na športnem igrišču predstavimo enega izmed paraolimpijskih športov v njegovi tekmovalni obliki,“ pove Jana Čander, strokovna sodelavka ZŠIS-POK.

Na teh dogodkih se praviloma predstavljajo naslednje športne panoge: curling, odbojka sede, košarka, namizni tenis, boccia.

Projekt podpirajo Zavarovalnica Triglav, Lidl Slovenija in Toyota Slovenija.

Print Friendly, PDF & Email