Danes se v estonskem Talinu začenja 1. dvoransko svetovno prvenstvo v atletiki za gluhe. Slovenske barve branita Tadej Enci (tek na 400 metrov) in Iris Breganski (skok v višini). Uvodoma pozornost namenjamo Tadeju, ki z nastopi začenja danes, v soboto pa bo na zaletišču tudi Iris.

Tudi v Beogradu

„S Tadejem sva pripravljala na desetdnevnih pripravah v dvorani v Beogradu, v zadnjih treh mesecih pa sva nekaj treningov opravila tudi v novi atletski dvorani v Novem Mestu. Zadnje tri tedne nama vreme za razliko od laskega leta v tem času precej bolje služi, saj je bilo lani pol metra snega in -10 stopinj, letos pa treniramo v sončnem vremenu in na ugodnih 15 stopinj Celzija,“ je uvodoma povedal Tadejev trener Gregor Doberšek.

Izjemna konkurenca

„Tekmovanja, ki so se letos odvijala v novi atletski dvorani sva izkoristila za trening tekme, na katerih je Tadej v enem dnevu tekmoval v teku na 400m, 200m, poleg tega pa je naredil še nekaj dodatnih intervalnih tekov, tako da ima v letošnjem letu bistveno boljši občutek za 400m tek v dvorani. Tudi rezultati na teh tekmah so bili kljub temu, da je bilo do njegove glavne tekme SP še pet tednov dobri, saj načrtujeva višek forme ravno za letošnjo SP. Tadejev osebni rekord v dvoranskem teku na 400m je 49,84. V disciplini 400m je ponovno največja konkurenca, saj bo nastopilo kar 40 atletov iz 23 držav. Med njimi velja izpostaviti predvsem naslednje tekmovalce Suzen Yasin (Turčija), Koss Taylor (ZDA), Almira Espinosa Roberto (Kuba), Osawai Satoshi (Japonska), Rudenko Dmytri in Drach Sergi (oba Ukrajina). Vsi našteti imajo medalje v konkurenci gluhi iz EP, SP in OI in boljše osebne rekorde od Tadeja. Ti tekmovalci se z atletiko ukvarjajo profesionalno saj so praktično vsi zaposleni v državni upravi (policija, vojska, carina), imajo na razpolago neomejena sredstva in so 365 dni v letu na pripravah. Konkurenca je izjemna, kljub temu pa najin cilj ostaja uvrstitev v finale, kjer bo na voljo 6 stez za najhitrejše, ki se bodo prebili skozi sito kvalifikacij in polfinala. Tovrstna tekmovanja so za šprinterje na 400m razdalji najtežja, saj bo potrebno v dveh dnevih na vso moč teči kar trikrat. Prvi dan so na sporedu dopoldan kvalifikacije, popoldan polfinale, naslednji dan popoldan finale,“ dodaja Doberšek.

Urnik Tadejevih nastopov:

14.3.

kvalifikacije (14.10)
polfinale (16.50)

15.3.
finale (17.30)

„Tek na 400m razdalji je v dvorani specifičen in zaradi tega toliko bolj zanimiv za gledalce, saj tekači za razliko teka na prostem po 160m zapustijo svoje steze in se zvrstijo na prvi oziroma drugi stezi, kjer pa dostikrat pride tudi do prerivanja in različnih taktičnih zamisli. Lahko si predstavljate kako izgleda, ko ima vseh šest tekačev v glavi svojo taktično zamisel, ki jo mora udejanjiti na meter široki stezi. Ravno zaradi tega me tek na 400m v dvorani vedno bolj spominja na smučarski kros. Slednje je sicer zanimivo za gledalce in vse privržence kraljice športov za same športnike pa manj,“ zaključi naš sogovornik, ki bdi nad razvojem Encija.

Dve medalji

Enci je leta 2016 v poljskem Torunu na evropskem dvoranskem prvenstvu gluhih in naglušnih v teku na 400 metrov osvojil zlato medaljo. Leto poprej je bil bronast na evropskem prvenstvu.

Print Friendly, PDF & Email