Na poletnih svetovnih igrah specialne olimpijade v Abu Dhabiju in Dubaju, ki so se uradno pričele z otvoritvijo v četrtek, so danes potekala prva finalna tekmovanja. V boj za medalje se je podalo kar sedem slovenskih športnikov in kar šest od teh prišlo do svojega odličja. Košarkarji so po včerajšnji tesni zmagi nad Avstralci (24:22) danes izgubili proti Madžarom kar 37:9. Jutri jih čaka še zadnje srečanje v skupini proti reprezentanci Nove Zelandije.

Najuspešnejša je bila judoistka Tina Skerlep, ki je suvereno opravila z nasprotnicami iz Portugalske, Finske in Nemčije. Vse tri borbe je namreč predčasno končala z ipponom. Ljubljančanka si je tako prislužila zlato medaljo v svoji skupini.

Drugo mesto je po uradnih rezultatih pripadlo plavalcu Timoteju Galuniču na 50 m prosto, saj je eden od sotekmovalcev prehitro štartal, drugi pa je bil diskvalificiran zaradi preveč preseženega rezultata iz predtekmovanja.

Malo manj je bil srebrne medalje vesel namiznotenisač Nik Jerković, ki je v prvem in drugem krogu suvereno opravil z nasprotnikoma, v tretjem pa mu ni uspelo. Jeseničan je bil vseeno ponosen na osvojeno medaljo, še posebej, ker sta ga na igrah bodrila tudi starša. Rok Mai Vodušek je med posamezniki (namizni tenis) zasedel četrto mesto.

Bron je v zbirko prvega dne pridala kolesarka Simona Gaser, ki je na tekmovališču Formule1 v Abu Dhabiju uspešno tekmovala na 2-kilometrski razdalji.

Prvi dan finalnih atletskih tekmovanj so nastopila tri dekleta. Najuspešnejša je bila Tamara Korotaj na 200 metrov, kjer je osvojila 2. mesto. V isti disciplini je bila v svoji skupini Anamari Hadner peta. V svoji najdaljši disciplini je uspešno nastopila Jožica Drač, ki je pridala še bronasto medaljo na 1.500 metrov.

Niso imeli svojega dne

Košarkarji danes enostavno niso imeli dneva. Zdesetkana vrsta z obolelima igralcema se ni mogla zoperstaviti močni ekipi Madžarske. »Tudi to se zgodi in je moralo priti, bolje zdaj, kot v ključnih tekmah, ki nas še čakajo. Jutri se vračamo modrejši in z dvignjeno glavo proti Novi Zelandiji,« je dejal trener Janže Blatnik.

Nadaljevanje finalnih obračunov bodo jutri nadaljevali trije plavalci (Alen Šošter, Anja Golčer in Urban Goltnik), atleta Martin Lešnik in Vinko Rešetar, balinarja Lara Ilič in Miha Zalokar ter kolesar Uroš Bernik, ki bo tekmoval v kronometru na 5 km.

Slovenske tekmovalce v Emiratih poleg staršev bodrijo tudi tam živeči Slovenci skupaj z veleposlanikom Otom Pungartnikom, ki je skupaj s slovensko ekipo zakorakal na stadion na otvoritveni slovesnosti iger. Na največjem športnem dogodku za osebe z motnjami v duševnem razvoju bo do srede tekmovalo skoraj 7000 športnikov iz 172 držav. Slovenska ekipa šteje 27 tekmovalcev.

Foto: Marko Vidmar

Print Friendly, PDF & Email